Rechter verklaart varkensboeren die zich verzetten tegen regels niet-ontvankelijk

26 augustus 2015 om 14:21
nl
Brabantse varkensboeren die zich verzetten tegen strengere regels in de provincie, hebben woensdag geen gehoor gekregen bij de rechtbank in Den Bosch. Die verklaarde de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, oftewel de NVV, niet-ontvankelijk.
Geschreven door

De varkensboeren moeten tegenwoordig aan meer regels voldoen om milieuschade en overlast tegen te gaan. Zo moeten ze maatregelen nemen om stand en uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak te beperken.
De boeren moeten voldoen aan een wettelijk minimum, waar ze het rapportcijfer zes voor krijgen. Willen ze daarentegen hun bedrijf uitbreiden, dan moeten ze minstens een zeven halen.
Sector zou prima zelf kunnen verduurzamenDe boeren vinden dat de overheid zich niet hoeft in te zetten voor het verduurzamen van de varkenshouderij. Zij stellen dat de sector, die in Brabant de meeste aanhang heeft, dat prima zelf kan doen met andere partijen.
Daarnaast zouden de strenge provinciale regels ervoor zorgen dat Brabantse boeren minder makkelijk de concurrentie aan kunnen gaan met agrariërs in de rest van het land. De boeren krijgen de maatregelen die ze moeten nemen, bovendien niet vergoed. Daarom stapte de NVV namens de boeren naar de rechter.
LEES OOK: Boerenorganisaties kwaad over beperking veehouderij door provincie
Rechter: boeren hadden eerst serieus kunnen overleggenDe rechtbank is het niet met de boeren eens. De rechter vindt dat de NVV geen partij is in de kwestie. Bovendien had de organisatie eerst een serieuze poging kunnen doen om te overleggen voordat ze naar de rechter stapte.
Ten slotte kunnen individuele varkenshouders altijd zelf een zaak aanspannen als de provincie weigert een vergunning af te geven, redeneert de rechtbank verder.
Provincie tevredenHet provinciebestuur is blij met de uitspraak en ziet eventuele vervolgzaken met vertrouwen tegemoet. Dankzij de uitspraak zegt de provincie de verduurzaming in de veehouderij met andere partijen verder voort te willen zetten.
De NVV beraadt zich momenteel op vervolgstappen, meldt de vakbond in een verklaring. "Wij gaan dit bespreken met onze achterban. Samen met hen bepalen wij onze vervolgstappen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.