Video

Bredanaars zamelen honderden kampeerspullen Lowlands in voor 'The jungle' in Calais

26 augustus 2015 om 17:00
nl
Bredanaars Tom Pieper en Suzan Lindhout wisten vorige week zondag niet wat ze zagen in Calais. Ze schrokken van de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen in de Franse stad leven en besloten in actie te komen. Ze bedachten samen met iemand anders een actie: achtergebleven spullen bij het festival Lowlands oppikken. En met succes.
Geschreven door

Het resultaat van de actie 'Doneer je Deken' mag er zijn: 250 luchtbedden, tweehonderd bouwzeilen, zestig tenten en vijftig slaapzakken. ''En dat is nog maar eenvijfde van het aantal spullen dat we mee konden nemen. Daarna was onze aanhanger vol'', vertelt Lindhout.
Half september op transportDe twee Bredanaars konden het niet aanzien in Calais. ''De vluchtelingen daar liggen allemaal tegen elkaar aan. Ze hebben amper genoeg zuurstof in de tentjes om adem te kunnen halen'', zegt Lindhout zorgwekkend.
Daardoor besloot het tweetal dat ze iets moesten doen. De ingezamelde campingspullen liggen nu in een loods in Breda, bijna klaar voor transport. Half september worden de spullen naar vluchtelingenkamp 'The Jungle' in Calais gebracht. ''We zouden er eigenlijk wel een tweedehands winkeltje mee kunnen beginnen. Zoveel goede campingspullen hebben we hier'', vertelt Pieper.
Volgend jaar weerDe komende twee weken hopen ze op locaties in Breda, maar ook op plekken in Asterdam en Utrecht, nog meer artikelen voor Calais in te zamelen. De actie loopt tot en met 13 september.
De bedoeling is dat het initiatief ook volgend jaar een vervolg krijgt. Met Lowlands is een akkoord bereikt om ook volgend jaar campingspullen in te zamelen. Pieper wil binnenkort op meer festivals 'shoppen'. Welke feestjes dat zijn, kan Pieper nog niet zeggen.
Op dit moment leven er in het vluchtelingenkamp zo'n 3500 vluchtelingen.  Ze zijn in afwachting van een mogelijke overtocht naar Groot-Brittannië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.