Kankerpatiënte Stephanie furieus over afwijzing borstoperatie: 'Ik wil mijn vrouwelijkheid terug'

27 augustus 2015 om 16:50
nl
“Er is iets structureel mis in de Nederlandse zorgsector.” Harde woorden van Stephanie van Gool uit Helmond. De 32-jarige kankerpatiënte is al jaren in ‘een hevige strijd’ verwikkeld met de Tilburgse zorgverzekeraar CZ. Een recente afwijzing van het vergoeden van een borstoperatie was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. “Ik heb verdomme kanker gehad. Wil niemand in dit land mij dan nog helpen?”, vertelt Stephanie geëmotioneerd aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Het leven van Stephanie is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. Het was dinsdag 22 januari 2013: de dag waarop er een agressieve vorm van borstkanker bij haar werd ontdekt.
Negen operaties en chemotherapieStephanie moest vechten voor haar leven en verhuisde van operatietafel naar operatietafel. “Ik heb geloof ik wel negen operaties gehad, inclusief chemotherapie. Een extreem moeilijke tijd, één die ik met grote moeite heb doorstaan.”
Reconstructie nieuwe borstHaar strijd verliep niet zonder gevolgen. Stephanie verloor haar rechterborst en ook haar baarmoeder en eierstokken werden operationeel verwijderd. Op kosten van het CZ kreeg ze de mogelijkheid een nieuwe borst te reconstrueren. Dat ging een aantal keren goed, maar bij de laatste ingreep ging het mis. Het grootteverschil tussen haar linkerborst en de prothese bleek veel te groot.
Sindsdien durft Stephanie zichzelf niet meer in de spiegel te bekijken. Ze schaamt zich zo erg dat ze een nieuwe reconstructie heeft aangevraagd bij het ziekenhuis en zorgverzekeraar CZ. Die gaf deze week slecht nieuws: de ingreep ter waarde van duizenden euro’s kan niet worden vergoed.
De verklaring van CZ schoot bij Stephanie in het verkeerde keelgat. “Ze hebben op basis van een foto bepaald dat het niet om een urgente kwestie gaat. Op basis van een foto! Ronduit schandalig en bespottelijk.”
SpuugzatDe Helmondse is het spuugzat dat haar situatie ‘niet serieus wordt genomen’. “CZ is nota bene bekend met mijn ziekte. Dan zou je toch enig begrip moeten verwachten.”
Ze voelt zich in de steek gelaten door de zorgverzekeraar. “Ik sta nog steeds perplex. Ik wil mezelf gewoon weer in de spiegel durven aankijken. Met eigen ogen zien dat ik nog een vrouw ben. Maar kennelijk wordt dat mij en heel veel andere vrouwen niet gegund. Ik zit door die kanker al in de schulden en ben mijn baan kwijtgeraakt. Moet ik nu ook nog mijn vrouwelijkheid verliezen?”
CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen zegt mee te leven met Stephanie. De voorlichtster heeft een verklaring waarom CZ de ingreep niet kan vergoeden. “Onze arts heeft ernaar gekeken en geconstateerd dat het hier niet om een verminking gaat. Het gaat om een stuk weefsel dat niet met de rest van het lichaam is mee gegroeid. Wij mensen veranderen. We worden dunner, dikker, breder, langer. Een stuk weefsel verandert niet en blijft hetzelfde. Daardoor kan er een asymmetrie in het lichaam ontstaan. Dat is dus bij deze mevrouw gebeurd."
Niet in het basispakketDe voorgestelde ingreep valt niet onder het basispakket, meldt Van Gardingen. “We snappen uiteraard heel goed dat dit heel vervelend is voor mevrouw, maar dit is zoals het is.” De Tilburgse zorgverzekeraar benadrukt dat alle voorgaande operaties en reconstructies wel werden vergoed. Ze hebben er alles aan gedaan om Van Gool waar mogelijk van dienst te zijn.
De noodkreet van Stephanie voor betere en transparante zorg in Nederland komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eerder meldde consumentenprogramma 'Kassa' dat jonge mensen die genezen zijn van kanker toch nog op problemen stuiten bij het afsluiten van verzekeringen. Ze worden afgewezen voor een verzekering of moeten flink hogere premies betalen.
Het Verbond van Verzekeraars meldde aan 'Kassa' dat levensverzekeraars gaan onderzoeken of ze in het vervolg Nederlandse cijfers met betrekking tot borstkanker kunnen gaan gebruiken bij de beoordeling van verzekeringsaanvragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.