Vijf protestacties tegen demonstratie anti-islambeweging Pegida in Breda

BREDA - De demonstratie van Pegida in Breda zaterdag stuit op veel verzet. Inmiddels zijn er vijf acties aangekondigd tegen de veelbesproken protestmars van de anti-islambeweging. Een brede gelegenheidscoalitie van onder meer SP, GroenLinks en enkele religieuze organisaties wil ‘een positief verhaal’ tegenover dit ‘haatdragende geluid’ zetten.
De coalitie komt zaterdag met drie verschillende acties. Zo willen de partijen op een ludieke manier de Pegida-mars omdopen tot een sponsorloop. Met de opbrengst van de sponsorloop zullen Bredase initiatieven, die erop gericht zijn vluchtelingen en statushouders te verwelkomen, ondersteund worden.

“Zo helpt Pegida onbedoeld en geheel tegen haar uitgangspunten in mee om mensen die van oorlog en wreedheden zijn gevlucht te helpen in hun nieuwe omgeving”, legt SP uit.

Knuffelactie
Verder gaat ook advocaat Peter Schouten met zijn dochter Sabrina een knuffelactie houden in de stad. Dit met als doel om de spanningen weg te nemen tussen verschillende groepen mensen en maatschappelijke verandering tot stand te brengen.

Duidelijk was al dat de actiegroep 'Stop de Nazi-mars' zaterdag door Breda gaat trekken. Die wordt georganiseerd door Laatzenietlopen.nl, een website die protestacties organiseert tegen extreemrechtse groeperingen.

Schoonmaaktocht
Zodra de demonstratie van Pegida is afgelopen, houdt gelegenheidscoalitie een symbolische schoonmaaktocht langs de route. Hierbij wordt iedereen opgeroepen om te komen met bezems, dweilen en ander schoonmaakmateriaal ‘om de haat weer van de straat te vegen’. Afrondend is er een maaltijd ‘van ontmoeting en verbinding’ op de Industriekade.

Onrustige demonstraties
Het is de tiende keer dat Pegida een officiële demonstratie organiseert in Nederland. Veel van die demonstraties verliepen onrustig. Zo werden er onlangs 54 betogers in Den Haag opgepakt, na een onrustige demonstratie. Het ging hierbij om 'tegendemonstranten' die zich niet aan de regels hielden.

In Amsterdam werden 21 betogers aangehouden. Er ontstond ook toen onrust tussen Pegida en tegendemonstranten. Tijdens die demonstratie werden er rookbommen naar de politie gegooid en moest de ME ingrijpen.