Hockeymannen verslaan Ierland en bereiken finale EK

27 augustus 2015 om 18:14
De Nederlandse hockeyers hebben donderdag de finale van het Europees kampioenschap in Londen bereikt. Oranje versloeg de internationale middenmoter Ierland met 1-0. Jeroen Hertzberger maakte het doelpunt in het eerste kwart.

Voor het ervaren Oranje leek de Ierse ploeg, die in Londen alleen van olympisch kampioen Duitsland verloor (0-2), op voorhand een ideale tegenstander. Nederland speelde op de grote toernooien negen keer tegen de Ieren en stapte steeds als winnaar van het veld.
Met Jaap Stockmann in het doel viel het favoriete Oranje in het eerste kwart vanuit een goede organisatie gedoseerd aan. In de achtste minuut kwam Hertzberger voor de eerste keer in scoringspositie. Hij kon zijn solo echter niet bekronen met een doeltreffend schot. Vier minuten later had de aanvaller van HC Rotterdam van dichtbij wel succes, na een subtiele pass van Bob de Voogd van het Eindhovense Oranje Zwart.
Pas in de 43e minuut mocht De Voogds ploeggenoot Mink van der Weerden aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar hij pushte naast.
Doelman redtNederland kwam nooit erg in de problemen en zag de sterke Ierse doelman David Harte vlak voor tijd nog drie keer op rij redding brengen. Mede daardoor bleef het 1-0.
Oranje speelt zaterdagavond de finale tegen de winnaar van de andere halve finale tussen gastland Engeland en Duitsland.