Kunstenaar Jan Fabre maakt nieuwe 'krijgsolifant' van Jeroen Bosch voor Brabantse musea

27 augustus 2015 om 20:11
nl
De befaamde Belgische kunstenaar Jan Fabre ontwerpt in het kader van het Jeroen Boschjaar een nieuwe versie van een historisch wandtapijt dat in de loop van de jaren is verdwenen. Het tapijt wordt geweven in het Tilburgs Textielmuseum en komt daarna te hangen in het Noordbrabants Museum. Het verdwenen wandtapijt was een kopie van een schilderij van Jeroen Bosch: De Krijgsolifant.
Geschreven door

Het klinkt allemaal als een spannend boek dat begint met kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, een van de belangrijkste adviseurs van de Spaanse koning Philip II in de jaren voor de Tachtigjarige Oorlog. Die kardinaal heeft in de zestiende eeuw een reeks wandtapijten laten maken met daarop afgebeeld schilderijen van Jeroen Bosch. Het moeten er vijf zijn geweest maar in het museum bij het Spaanse Escoreal hangen er nu nog maar vier.
De KrijgsolifantNummer vijf is ooit verdwenen. De naam is bekend: 'De Krijgsolifant'. Het zou logisch zijn als dat net zoals de andere vier metersgrote wandtapijten een schilderij van Jeroen Bosch zou zijn. Maar ook van dat schilderij is niet bekend waar het is gebleven. Olifanten werden voor Christus al gebruikt bij veldslagen en belegeringen. In de loop der eeuwen zijn er veel schilderijen gemaakt van krijgsolifanten.
Directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum kwam met het plan om in het kader van het Jeroen Boschjaar een nieuwe versie van het oude wandtapijt te laten maken. Hij vroeg kunstenaar Jan Fabre een ontwerp te maken en had ook snel steun van het Tilburgse Textielmuseum. Het publiek kan daar volgend jaar in het textiellab kijken hoe het tapijt tot stand komt. Hoe het eruit gaat zien, is nog onbekend.
Net zo groot als de andere vierFabre heeft wel de opdracht gekregen het tapijt net zo groot te maken als de vier andere tapijten die nu in het Escoreal hangen. Het zou mooi zijn om ze eens alle vijf naast elkaar te hangen maar voor volgend jaar zit dat er niet in. De wandtapijten zijn een belangrijke publiekstrekker voor het Escoreal en worden niet snel uitgeleend. "Maar het is wel een droom van mij om ze alle vijf eens bij elkaar te krijgen", bevestigt De Mooij.
Het wandtapijt van Fabre is een van de plannen uit de 'Bosch Grand Tour'. Zeven Brabantse musea werken volgend jaar onder die naam samen; ze hebben voor het Jeroen Boschjaar een programma opgesteld met dertien tentoonstellingen die op allerlei manieren met Jeroen Bosch te maken hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.