Video

'Hij mot af dagen' in Zundert betekent werken in een moordend tempo

30 augustus 2015 om 16:12
nl
In Zundert was het zaterdag en zondag 'alle hens aan dek'. Tijdens de zogeheten 'hij mot af dagen' werden alle praalwagens, op het bloementikken na, rijklaar gemaakt voor het corso van volgende week. Jong, oud, groot of klein: iedereen moest aan de bak in het marathonweekend.
Geschreven door

Dagen van vijftien uur op de steiger en soms ook nog het klokje rond, is tijdens de 'hij mot af dagen' geen uitzondering. Ook bij buurtschap Laer Akkermolen was het plakken, bouwen, lassen, passen en meten. Maar, gelachen werd er ook!
Hij mot af "De wagen mot af, hij moet gereed zijn om de bloemen er op te zetten", vertelt Hans van Gils van het buurtschap. "Iedereen is daar druk mee bezig om de laatste loodjes er uit te peuren." Bij het buurtschap werd keihard gewerkt aan de wagen Arbeid.
"Het stelt een aantal arbeiderskoppen voor. Oost-Brabantse arbeiderskoppen zoals die ook model hebben gestaan voor het schilderij De aardappeleters van Van Gogh."
Boerenkoppen De nieuwe ontwerper van het buurtschap Rick van Strien heeft geprobeerd om de dikke verfstrepen van Van Gogh ook terug te laten komen op de boerenkoppen.
Het reliëf op de koppen is vormgegeven met piepschuim, honderden stukken en stukjes piepschuim. En de wagen is groot. "Maximaal, het kan niet groter", zegt Van Strien.
TikkenNa het 'hij mot af weekend' wordt alles nog een keer nagelopen en dubbel gecontroleerd. Vanaf donderdag is het dan opnieuw 'alle hens aan dek', als de honderdduizenden dahlia's stuk voor stuk op de wagen worden getikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.