Video

Gemengd toneelspelen mocht alleen in openluchttheater: De Kersouwe in Heeswijk-Dinther 70 jaar

30 augustus 2015 om 20:53
nl
Openluchttheater De Kersouwe in de bossen van Heeswijk-Dinther bestaat 70 jaar. Het podium is geliefd bij publiek en artiesten als Youp van het Hek, Paul de Leeuw en Ilse de Lange. Maar het theater brengt ook eigen stukken op de planken. En dit jubileumjaar is dat de klassieker ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’.
Geschreven door

Natuurtheater De Kersouwe kent een rijke historie. Het werd in 1945 opgericht om gemengd toneelspel tussen mannen en vrouwen mogelijk te maken. Want in die tijd bepaalden de katholieke bisschoppen dat er maar één theatergezelschap in een zaal gemengd mocht spelen. Een maas in de wet was het spelen in een openluchttheater, want dat werd wél goedgekeurd door de kerk.
“We zijn destijds begonnen met het spelen van Bijbelse verhalen. Door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardig theater, wat ook eigen producties op de planken brengt. Met daarnaast evenementen en jeugdtheater”, vertelt voorzitter Pieter Jan van Hoof trots.
JubileumvoorstellingDe eigen productie van De Kersouwe dit jubileumjaar is ‘De Klokkenluider van de Notre Dame'. Gebaseerd op het boek van schrijver Victor Hugo, dat in 1831 werd gepubliceerd.
Het verhaal gaat over de onmogelijke liefde tussen de lelijke Quasimodo en de mooie zigeunerin Esmeralda. “Het is een historisch stuk, een dramatisch stuk maar ook een vrolijk stuk”, legt actrice Netty Dielissen van Duuren uit. Ze is al 37 jaar verbonden aan het theatergezelschap.
Lovende kritiekenDe voorstelling die zondag 23 augustus in première ging, krijgt lovende kritieken. Voor alle medewerkers van het theater een stimulans om door te blijven gaan: “We hebben het theater al veel gerenoveerd. Het staat sinds dit jaar ook op de monumenten lijst”, aldus voorzitter Piet Jan van Hoof. “En verder willen we gewoon goede stukken blijven neerzetten, dat is onze belangrijkste taak voor de toekomst”.
De voorstelling ‘De Klokkenluider van de Notre Dame' is nog te zien op 4, 6, 11 en 13 september in openluchttheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.