Eindhoven is 'mekka' voor technologie, maar TU/e loopt tegen grenzen aan

31 augustus 2015 om 19:00
nl
De Technische Universiteit Eindhoven, de TU/e, loopt tegen zijn grenzen aan. Er is meer geld nodig van de overheid om in te kunnen spelen op de ambitie van deze opleiding en het groeiende aantal studenten.
Geschreven door

Frank Baaijens heeft dit maandagmiddag gezegd bij zijn eerste opening als rector van het Academisch Jaar van de TU/e. Hij kondigde ook de samenwerking aan met de Universiteit Utrecht en de Wageningen University.
Graduate School in Den BoschDe rector van de TU/e is ook blij met de Graduate School in Den Bosch. Deze universitaire opleiding komt er door samenwerking van de Tilburg University, de provincie, de gemeente Den Bosch en de TU/e.
Baaijens deed zijn oproep voor meer overheidsgeld in het bijzijn van Sander Dekker. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was in het Auditorium van de TU/e om het Academisch Jaar in te luiden en de ‘kick-off’ te verrichten van het zogeheten Flux gebouw. Hierin zijn de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering ondergebracht. In het supermoderne complex zijn onder meer laboratoria gevestigd, waarin onderzoek wordt gedaan naar draadloos internet.
'Geen betere stad dan Eindhoven'Dekker roemde de TU/e. “Jullie”, zo richtte hij zich in zijn toespraak tot de studenten, “hadden geen betere stad kunnen kiezen dan Eindhoven. Dit hier, is wereldwijd gezien heilige grond voor ontwikkelaars, designers en ingenieurs.” De bewindsman liet er wel op volgen dat de TU/e zichzelf ook moet ontwikkelen. Dat het opleidingsinstituut (nog) meer de samenwerking moet zoeken met andere instanties en de luiken moet openen.
Zo stelde Dekker dat de vele wetenschappelijke artikelen die door de medewerkers van TU/e worden geschreven toegankelijker voor iedereen zouden moeten zijn.
TU/e in toekomst 12.000 studentenBaaijens vertelde tijdens zijn ‘maidenspeech’ trots dat zich niet eerder zoveel studenten hebben aangemeld als eerstejaars (ruim tweeduizend).
Het aantal buitenlandse studenten steeg in 2014 al met 467 en dit jaar zijn dat er een kwart meer. De TU/e telt dit jaar tienduizend studenten en als de voortekenen niet bedriegen, dan zal dit aantal volgens Baaijens binnen enkele jaren groeien naar 12.000.
'Dream and Dare-festival'De TU-rector meldde ook dat zijn instituut in april 2016 zijn 60-jarig bestaan gaat vieren met een groot driedaags evenement: ‘The Dream and Dare-festival’. De officiële start van het jubileum is in januari.
"Maar", zo voegde Baaijens er aan toe, “het wordt niet alleen een jaar van feestvieren. We willen uitblinken op gebieden als opleiding en ontwikkeling, maar besef wel dat uitmuntendheid geen gegeven is. Het betekent voor iedereen, van student tot docent, hard werken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.