Huis verbouwen? In deze gemeentes betaal je het minst (of het meest)

31 augustus 2015 om 12:57
nl
Bladel is dit jaar fors goedkoper geworden voor het aanvragen van een verbouwing tot 10.000 euro. De kosten daalden met ruim 25 procent. Daarmee is Bladel nog maar een fractie duurder dan de goedkoopste Brabantse gemeente: Valkenswaard.
Geschreven door

De prijs van een vergunning in Bladel daalde in een jaar tijd met ruim zes tientjes. Het totaalbedrag kwam daarmee uit op 180 euro. Dat is maar twintig euro duurder dan Valkenswaard, zo meldt Vereniging Eigen Huis maandag. Gemiddeld bedraagt de prijs voor een vergunning 360 euro.
Het meeste geld zijn de inwoners van Son en Breugel kwijt. Zij betalen afgerond 859 euro voor dezelfde vergunning, terwijl de prijs daar al jaren op rij toeneemt. Ook Grave (695), Schijndel (678) en Woensdrecht (655) zijn bepaald niet goedkoop en eindigen zelfs in de top tien van duurste gemeenten in het land.
En een duurdere verbouwing dan?De Vereniging Eigen Huis zette ook de kosten voor een vergunning voor een verbouwing van 130.000 euro op een rijtje. Gemiddeld moet daarvoor bijna 3.656 euro worden betaald.
Brabantse gemeentes staan niet in het rijtje met goedkoopste van Nederland, maar wél in het rijtje met de duurste. Eindhovenaren moeten met 7.740 euro (2% erbij) het diepst in de buidel tasten. Daarna volgt Son en Breugel met ruim 6.195 euro. Een toename van 1,74 procent in vergelijking met een jaar eerder.
LEES OOK: Duurste bouwkavel van Nederland ligt in Oisterwijk: acht miljoen euro voor 114.000 vierkante meter
Prijs meeste gemeentes gestegenOver de gehele linie stegen in de meeste gemeentes de kosten voor een bouwvergunning. In 38 gemeentes in het land bedroeg die stijging ruim tien procent. Dit terwijl in 11 gemeentes juist de leges met meer dan tien procent daalden.
''De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers,  zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven", zegt Eigen Huis. De vereniging pleit voor meer duidelijkheid en voor een plafond voor de stijgingen, zodat er geen excessen kunnen plaatsvinden.
Bekijk hier de lijstjes met grootste stijgers en dalers [PDF, 180kB]

Wil je de stijgingen of dalingen in jouw gemeente checken? Op de site van VEH staan de overzichten van bouwkosten tot 10.000 euro en tot 130.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.