Veteranen met oorlogstrauma fietsen naar Sarajevo, stad duikt nog steeds op in nachtmerries

31 augustus 2015 om 15:02
nl
Een groep veteranen start maandag met een fietstocht van tweeduizend kilometer. Het einddoel moet op 21 september zijn bereikt. Ze gaan terug maar de plek waar ze jaren geleden allemaal gestationeerd waren. De plek waar ze na hun uitzending 's nachts in hun nachtmerries nog steeds waren: Sarajevo.
Geschreven door

"We delen allemaal dezelfde onhebbelijkheid", zo vertelt Antonie van Herwijnen uit Best. Hij doelt op een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), de psychische stoornis waar de ex-militairen na hun uitzending allemaal mee te maken hebben gehad.
's Nachts herbeleef je alles'Van Herwijnen is twee keer op uitzending in Bosnië geweest. "Dat was in centraal Bosnië. Pas later kreeg ik klachten van de ervaringen die ik had opgedaan tijdens de uitzendingen." Over die ervaringen zweeg de veteraan lange tijd. "'s Nachts herbeleef je alles. Eigenlijk ben je dan weer terug. Alles herhaalt zich gewoon weer. De machteloosheid die je voelt naar dingen die de strijdende partijen elkaar aandeden. Het leed onder kinderen, ouderen. Dat komt vanzelf terug."
Dat zorgde voor problemen in zijn gezin. De nachten werden steeds korter. "Ik voelde me onzeker, had een kort lontje. Ik was echt de minst gezellige in het gezin thuis." In 2010 besloot Van Herwijnen samen met zijn gezin in therapie te gaan.  "Dat is mijn redding geweest." Nu kan de ex-militair er weer beter over praten.
Voor 't eerst terugDe fietstocht is bedoeld om meer aandacht te vragen voor PTSS. "Niet alleen onder militairen, maar ook politie, brandweer en ambulancepersoneel hebben met agressie te maken." De groep vertrok maandag om elf uur in Doorn bij het Veteraneninstituut. Voor een aantal groepsleden zal het een bijzondere ervaring worden. "Zij gaan voor de eerste keer terug."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.