Veel wateroverlast in West-Brabant na extreme regenval: waterschappen nemen maatregelen

31 augustus 2015 om 16:26
nl
In West-Brabant hebben burgers na de extreme regenval in de nacht van zondag op maandag nog steeds te maken met wateroverlast. Bij het Waterschap Rivierenland zijn veel klachten binnengekomen uit onder meer de Alblasserwaard en het Land van Heusden en Altena.
Geschreven door

Waterschap Rivierenland heeft een speciaal telefoonnummer (0344 - 64999) opengesteld voor vragen over de wateroverlast in het werkgebied van het schap. Mensen die problemen hebben door overlopende sloten, plassen en vaarten kunnen dat nummer bellen.
Gevaarlijke situaties meldenHet nummer is ook bestemd om gevaarlijke situaties te melden die zich kunnen voordoen door de voorspelde nieuwe hoosbuien. Het calamiteitenteam van het schap is op volle sterkte.
Inwoners van het Land van Heusden en Altena, de Alblasserwaard, de Bommelerwaard, het Rivierengebied en het Rijk van Nijmegen die overlast hebben door rioolwater of ondergelopen kelders moeten hun eigen gemeente bellen, aldus het schap maandag.
Extra pompenEr worden extra pompen ingezet om de grote hoeveelheden water sneller weg te kunnen werken, aldus een woordvoerster maandagmiddag. Alle gemalen draaien op volle toeren.
Er worden nieuwe buien verwacht. Daarom stelt de gemeente Werkendam zandzakken beschikbaar. Tussen vier uur vanmiddag en acht uur vanavond kunnen die worden opgehaald in diverse kernen. Mensen moeten zelf een schep meenemen.
'Noodpompen ingezet'Op die manier wordt onder meer de overlast in Woudrichem bestreden, zegt woordvoerder Freek Jochems van waterschap Rivierenland. Hij verwacht dat de inzet van de gemalen voldoende is om de toestand in Woudrichem weer onder controle te krijgen.
"Ook in Woudrichem zijn er kelders die blank staan maar dat is zeker niet het zwaartepunt van de overlast in het gebied van het waterschap", zegt Jochems. "In bijvoorbeeld Hardinxveld-Giesendam is de situatie veel ernstiger. Wij hebben ook noodpompen ingezet. Maar die gebruiken we dus niet in Woudrichem. Daar redden we het wel met de gewone gemalen."
Brabantse Delta voert overtollig regenwater afDoor de hevige regenval is het waterpeil ook in sommige sloten van de Brabantse Delta gestegen, met name in de omgeving van Hooge en Lage Zwaluwe. Het waterschap neemt maatregelen om het overtollige water af te voeren.
Bij onder andere gemaal Emilia bij Hooge Zwaluwe zijn pompen geplaatst om het water naar Amer en Hollandsch Diep af te voeren. Op andere plaatsen worden de slootkanten gemaaid en duikers gecontroleerd en schoongemaakt om het water beter af te kunnen voeren.
De situatie wordt nauwgezet in de gaten gehouden omdat maandag onweersbuien worden verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.