Miljoenenschade door noodweer: meer dan duizend schademeldingen in Brabant

31 augustus 2015 om 16:17
nl
Het noodweer dat zondagavond en -nacht onder meer over Brabant trok, heeft in heel Nederland voor vijf tot tien miljoen euro schade veroorzaakt. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het vooral om waterschade in en om huizen. Lokaal ging het in onze provincie enorm tekeer. Bij verzekeraar Interpolis in Tilburg kwamen tot maandagmiddag twaalf uur al meer dan duizend meldingen van schade binnen.
Geschreven door

Stevige onweersbuien, zware windstoten, grote hagelstenen en oogverblindende bliksemschichten hielden veel mensen uit hun slaap. Zo kwamen bijvoorbeeld in Oss en Veghel enorme hagelstenen uit de lucht vallen.  
Kassen veel schade door hagelDe meldingen van schade bij Interpolis kwamen vooral uit de regio Oss. Het gaat dan met name over schade als gevolg van wateroverlast en schade aan auto's door hagelstenen. Ook land- en tuinbouwbedrijven zijn volgens een woordvoerder van de verzekeraar zwaar getroffen. Veel kassen raakten beschadigd door de hagel.
Van bedrijven kwamen tot maandagmiddag twaalf uur zo'n honderd schademeldingen binnen bij Interpolis. In de schatting van het Verbond van Verzekeraars is de schade door blikseminslagen en hagel overigens niet meegenomen.
'200 lichtflitsen per minuut'De hevige onweersbuien kwamen vanuit het zuidwesten onze provincie binnen. Weerplaza sprak van wel '200 lichtflitsen per minuut' als het gevolg van onweer. Behalve de weerdiensten waarschuwde ook Rijkswaterstaat voor flinke regenbuien, zware windstoten en grote hagelstenen.
Extreme weersomstandigheden komen de laatste tijd vaker voor met veel schade aan huizen tot gevolg. De verzekeraars wijten dit aan de klimaatverandering.
Opnieuw noodweer?Voor later maandagmiddag en -avond verwacht MeteoGroup opnieuw forse regen- en onweersbuien. Die kunnen weer zorgen voor wateroverlast. Ook bij Interpolis verwachten ze maandagavond en ook dinsdag weer veel meldingen. "Iedereen is ingezet", vertelt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.