Eindelijk betere toekomst voor thuishulpen? Gemeenten en thuiszorg introduceren code

31 augustus 2015 om 18:45
Foto: Ruud Kuin
Foto: Ruud Kuin
Er zijn maandagmiddag afspraken gemaakt die thuiszorgmedewerkers een betere toekomst moeten geven. Thuishulpen hebben een ellendige periode achter de rug. Een hele hoop mensen raakten door reorganisaties hun baan kwijt en velen die nog wel aan het werk zijn, werken bij een andere thuiszorgorganisatie voor een lager tarief. Aan die ellendige situatie moet met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning een eind komen.
Geschreven door

Thuiszorgorganisaties, gemeenten en de vakbond stelden de code samen op en ondertekenden die maandagmiddag. De code gaat uit van een betere zorg, tegen lagere kosten en met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.
AanbestedingenBij aanbestedingen van de zorg mogen de gemeenten niet puur selecteren op prijs, maar moeten ze ook kijken naar de kwaliteit. Thuiszorgorganisaties moeten transparant zijn over de kosten.
Daarmee moet voorkomen worden dat de gemeenten de zorg inkopen tegen een onrealistisch lage prijs, waardoor thuiszorgorganisaties gaan beknibbelen op de arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers.
Vier Brabantse gemeentenOnder de ondertekenaars zijn onder meer zorgbedrijven TZorg, Cordaan en TSN Thuiszorg. Bijna twintig gemeenten hebben maandag de code getekend. De Brabantse gemeenten die de code tekenden zijn: Breda, Den Bosch, Drimmelen en Tilburg.
De bedoeling is dat zoveel mogelijk gemeenten en zorgaanbieders de werkwijze van de code gaan toepassen. Ondertekenen is vrijwillig.
Honderden ontslagenOf het allemaal gaat helpen, is afwachten. Maandag kwam ook het bericht dat bij een van de ondertekenaars van de code, TSN Thuiszorg opnieuw honderden banen verdwijnen.

Wachten op privacy instellingen...