Wellicht geen Dakar Rally voor Gerard de Rooy: 'Route staat me niet aan'

31 augustus 2015 om 17:56
nl
Trucker Gerard de Rooy uit Son overweegt om niet mee te doen aan de Dakar Rally in januari. De Rooy is teleurgesteld nu organisator A.S.O de zware etappes door de zandduinen van Peru heeft geschrapt. Hij denkt erover met zijn team in januari mee te doen aan de Africa Race of om zijn team op te splitsen om aan beide rally's mee te doen.
Geschreven door

De A.S.O besloot vorige week de etappes door de zandduinen van Peru te schrappen vanwege verwacht natuurgeweld door El Niño in januari. El Niño is een warme zeestroming die in delen van Zuid-Amerika zorgt voor zware regenval, die aardverschuivingen en modderlawines kan veroorzaken.
Tot grote teleurstelling van De Rooy werd Peru daarom uit de route gehaald: "We zijn in 2012 en 2013 met de rally in Peru geweest. Dat waren prachtige etappes met stevige zandduinen", vertelt De Rooy. "We keken ernaar uit om daar weer terug te keren. Nu dat niet doorgaat, vraag ik me af of het wel zo'n interessante rally gaat worden."
Geen woestijnetappesEerder al werd bekend dat vanwege overstromingen ook de woestijn van Chili niet in het routeschema van de volgende Dakar wordt opgenomen. Dat betekent dat de rally in januari alleen door Argentinië en deels door Bolivia loopt, met nauwelijks etappes door woestijngebied.
"De mooiste stukken woestijn in Argentinië zijn inmiddels al verboden gebied voor de Dakar Rally, daar mogen we al niet meer rijden. En ik heb geen trek om straks over vijf molshopen te rijden en vervolgens dagenlang als een treintje achter elkaar aan te rijden over zandpaden", aldus De Rooy.  
Afrika RaceDe Rooy denkt er daarom serieus over na om aan de start te verschijnen van de Africa Race. Een wedstrijd over nagenoeg dezelfde route als de originele Dakar Rally toen die nog in Afrika werd gehouden. Hij is daarover al in gesprek met zijn sponsors en andere vrachtwagenteams, waaronder het Russische Kamaz.
"Het wordt pas echt interessant als andere teams ook in Afrika gaan rijden. Ik wacht nu eerst nog even af wat de definitieve route wordt van de Dakar Rally, die wordt over twee weken bekendgemaakt. Daarna hak ik een knoop door."
De Africa Race start op 29 december in Monaco en finisht twee weken later in Dakar.
TerreurdreigingIn 2008 besloot de A.S.O de Dakar Rally te cancellen vanwege terreurdreiging in met name Mauritanië. De rally werd daarna verplaatst naar Zuid-Amerika. De Rooy ziet voor de Africa Race echter geen gevaren.
Autocoureur Erik van Loon uit Riethoven rijdt sowieso wel de Dakar Rally in Zuid-Amerika. "Voor mij is Afrika geen optie. De echte competitie is in Zuid-Amerika, niet in Afrika, dat vind ik meer iets voor avonturiers."
Toch snapt Van Loon de twijfel bij De Rooy. "Ik begrijp de sportieve teleurstelling bij De Rooy wel. Gerard is in de duinen op z'n best."
'Afrika geen issue'Motorrijder Hans Vogels uit Best peinst er ook niet over in Afrika te gaan rijden. "Ik vind het leuk om in de duinen te rijden, maar liever rij ik nog over gravelpaden, om eerlijk te zijn. Voor mij is het daarom totaal geen issue."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.