Video

24 Pegida-tegenhangers opgepakt in Breda

18 juni 2016 om 16:14 • Aangepast 21 november 2020 om 09:32
nl
De politie heeft zaterdagmiddag in de Bredase binnenstad 24 betogers tegen Pegida aangehouden. De demonstranten wilden de Pegida-demonstratie verstoren, maar de politie heeft dit voorkomen. De protestmars van anti-islambeweging Pegida in Breda is inmiddels afgelopen.
Profielfoto van Jan Waalen, Bart Elzendoorn
Geschreven door
Jan Waalen, Bart Elzendoorn

De Pegida-demonstratie, met zo'n 70 demonstranten en evenveel politie, verliep rustig. Dat kwam vooral omdat de politie een cordon legde om de Pegida-demonstranten heen. De tegendemonstranten van Pegida speelden een soort kat en muisspel met de politie door de Bredase winkelstraten. Ze wilden de Pegida-demonstratie verstoren.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De anti-islambeweging Pegida hield zaterdagmiddag in Breda een demonstratie tegen het asielbeleid in Brabant. De uiterst rechtse protestbeweging laat voor het eerst van zich horen in onze provincie. Er is veel politie op de been. De protestmars was rond half vier zaterdagmiddag afgelopen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Pegida wil niet dat er asielzoekers worden opgevangen in ons land. Met name de asielplannen van commissaris van de Koning Wim van de Donk zijn bij Pegida slecht gevallen.

Wachten op privacy instellingen...

'Door de strot'Volgens de protestbeweging worden de er 7200 asielzoekers de Brabanders door de strot geduwd. “Veel Brabanders willen dit helemaal niet”, zegt voorman Edwin Wageveld van Pegida. De Pegida-aanhangers verzamelen op het Kasteelplein. Vandaaruit houden ze een protesttocht door het centrum van de stad.
Er zijn inmiddels ook al enkele tegenacties aangekondigd. Zo gaat de SP samen met enkele christelijke en moslimorganisaties na afloop van de Pegida demonstratie de route van demonstratie de straat schoonvegen, onder het motto: ‘we vegen de haat van de straat.’

Wachten op privacy instellingen...

Het is voor het eerst dat Pegida in Brabant demonstreert. Eerdere demonstraties in bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam verliepen erg onrustig. Het kwam tot ongeregeldheden tussen Pegida-aanhangers en tegendemonstranten.

Wachten op privacy instellingen...

De aktiegroep Laatzenietlopen, die de antidemonstratie faciliteerde, spreekt van een succesvolle tegendemonstratie. "Nederland wil geen extreemrechts en dat bleek vandaag duidelijk".
Herman Vreugdenhil, voorzitter van de Statenfractie ChristenUnie-SGP in Brabant vraagt zich op twitter af of de politieinzet niet een beetje veel van het goed is.

Wachten op privacy instellingen...






App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.