24 Pegida-tegenhangers opgepakt in Breda

BREDA - De politie heeft zaterdagmiddag in de Bredase binnenstad 24 betogers tegen Pegida aangehouden. De demonstranten wilden de Pegida-demonstratie verstoren, maar de politie heeft dit voorkomen. De protestmars van anti-islambeweging Pegida in Breda is inmiddels afgelopen.
De Pegida-demonstratie, met zo'n 70 demonstranten en evenveel politie, verliep rustig. Dat kwam vooral omdat de politie een cordon legde om de Pegida-demonstranten heen. De tegendemonstranten van Pegida speelden een soort kat en muisspel met de politie door de Bredase winkelstraten. Ze wilden de Pegida-demonstratie verstoren.
De anti-islambeweging Pegida hield zaterdagmiddag in Breda een demonstratie tegen het asielbeleid in Brabant. De uiterst rechtse protestbeweging laat voor het eerst van zich horen in onze provincie. Er is veel politie op de been. De protestmars was rond half vier zaterdagmiddag afgelopen.
Pegida wil niet dat er asielzoekers worden opgevangen in ons land. Met name de asielplannen van commissaris van de Koning Wim van de Donk zijn bij Pegida slecht gevallen.


'Door de strot'
Volgens de protestbeweging worden de er 7200 asielzoekers de Brabanders door de strot geduwd. “Veel Brabanders willen dit helemaal niet”, zegt voorman Edwin Wageveld van Pegida. De Pegida-aanhangers verzamelen op het Kasteelplein. Vandaaruit houden ze een protesttocht door het centrum van de stad.

Er zijn inmiddels ook al enkele tegenacties aangekondigd. Zo gaat de SP samen met enkele christelijke en moslimorganisaties na afloop van de Pegida demonstratie de route van demonstratie de straat schoonvegen, onder het motto: ‘we vegen de haat van de straat.’


Het is voor het eerst dat Pegida in Brabant demonstreert. Eerdere demonstraties in bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam verliepen erg onrustig. Het kwam tot ongeregeldheden tussen Pegida-aanhangers en tegendemonstranten.


De aktiegroep Laatzenietlopen, die de antidemonstratie faciliteerde, spreekt van een succesvolle tegendemonstratie. "Nederland wil geen extreemrechts en dat bleek vandaag duidelijk".

Herman Vreugdenhil, voorzitter van de Statenfractie ChristenUnie-SGP in Brabant vraagt zich op twitter af of de politieinzet niet een beetje veel van het goed is.