Video

Gevonden in Zundert: de dubbelganger van Vincent van Gogh

1 september 2015 om 13:08
nl
Vincent van Gogh is niet dood, hij leeft. Als je niet beter zou weten dan zou je het bijna nog gaan geloven ook. Onder de duizenden corsobouwers in Zundert is er één die als twee druppels water lijkt op de 125 jaar geleden overleden schilder. Freek de Bruijn van buurtschap Tiggelaar verdeelt inmiddels zijn tijd tussen het meebouwen aan de corsowagen en het figureren als dubbelganger van Vincent Van Gogh.
Geschreven door

Het corso in Zundert staat dit jaar volledig in het teken van de schilder, die ook in Zundert geboren is. Door die combinatie nam ook de belangstelling voor Freek de Bruijn enorm toe. Geen dag gaat er voorbij of er is wel iemand die hem komt vertellen dat hij op de schilder lijkt. De Bruijn is het liefst gewoon corsobouwer, maar nu het een Van Goghjaar is komt hij er niet onder uit, om af en toe ook in de huid van de schilder te kruipen.
MetamorfoseMet kleren aan die in de 19e eeuw in de mode waren en een hoed van stro op het hoofd, transformeert de corsobouwer in een oogwenk in de beroemde schilder. "Zeker je hebt overeenkomsten, maar gelukkig ook veel verschillen waardoor je meer van de persoon af komt te staan."
Afgelopen zomer was De Bruijn ook present in Amsterdam, waar de corso-organisatie een dahliatableau van de schilder creëerde bij het Van Gogh Museum. Toen hij daar - na uren dahlia's prikken - zijn Van Gogh kleren aandeed stroomden de toeristen toe met maar één missie: op de foto gaan met de dubbelganger van Vincent.
Op zoek naar inspiratieBuurtschap Tiggelaar bouwt dit jaar 'De nieuwe lichting' en Freek de Bruijn is enthousiast. "Wij zijn gaan kijken naar nieuwe kunstenaars, we bouwen negen poppen die ieder op hun eigen manier inspiratie opdoen. Net als de schilder zijn zij op zoek naar inspiratie, maar dan in de huidige tijd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.