Freemde Fogels, Kunstsmullen, Voetveer: jury neemt finalisten Dorpen Derby onder de loep

2 september 2015 om 11:47
nl
De jury van de Brabantse Dorpen Derby bezoekt vanaf woensdag de negen finalisten. Bij het openluchttheater in Nispen wordt al eerste een kijkje genomen.
Geschreven door

De wedstrijd om de leefbaarheid in dorpen tot 15.000 inwoners te verbeteren wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het thema is cultuur.
Negen finalistenDe finalisten zijn Den Hout met het Freemde Fogel Festival, Gilze met Zo104, Heeswijk-Dinther met Het VerhAal van Ctrl+Alt+Del, Heeze met Kunstsmullen. Ravenstein met Alles draait om de Nijverheid, Sint Agatha met Het voetveer verbindt (ons weer), Sterksel met @SterkselCity en Stevensbeek met Samen Stevensbeek!
De negen dorpen kregen eerder dit jaar van de provincie een cheque van 10.000 euro om samen met een deskundige coach hun project verder te ontwikkelen.
Start in NispenVoor de jury begon de dag in Nispen. Hier is een openluchttheater gerealiseerd door de buurtvereniging. De voorzitter van de vereniging, Arjen van Beek leidde de jury rond en deed zijn best ze te overtuigen dat het project in Nispen moet winnen. Hoewel het theater al in gebruik is, kunnen ze het geld in Nispen goed gebruiken volgens Van Beek: "We willen met dat geld een stichting realiseren die structureel het theater onderhouden en gaan zorgen voor een constante programmering."
Maar er zijn meer plannen. Een overkapping is bijvoorbeeld ook welkom zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van het theater. "Dit openluchttheater moet er voor zorgen dat alle culturele verenigingen in Nispen dichter bij elkaar komen", vertelt Van Beek.

Finale in decemberOp 12 december wordt in een live televisieuitzending op Omroep Brabant de winnaar van de Derby bekendgemaakt. De kijkers kunnen tijdens de uitzending stemmen op hun favoriet en bepalen wie er met 25.000, 12.500 en 7500 euro naar huis gaat.
Met deze prijzen kunnen de dorpen echt een verschil maken voor de leefbaarheid. Vanaf september volgt Omroep Brabant de projecten in een serie op televisie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.