100 banen in een jaar: 'Ik begeleid 21 kleuters en graaf in het achterste van een koe'

2 september 2015 om 16:05
nl
Pierre Spierings uit Oss, die dit jaar honderd verschillende beroepen en ambachten uitoefent, gaat zaterdag aan de slag als verslaggever bij het Bloemencorso in Zundert. Het is zijn zeventigse dagklus van dit jaar. "Ik heb zoveel bijzondere dingen gedaan, als model op de catwalk maar ook als assistent van een veearts. Voor ik het wist, zat ik met mijn hand diep in het achterste van een koe te graven!"
Geschreven door

Het initiatief voor honderd beroepen en ambachten in één jaar ging in januari van start. Bedrijven, instellingen en organisaties kunnen de 65-jarige Ossenaar voor één dag inhuren en het geld dat hij daarmee verdient, is bestemd voor de bouw en uitbreiding van een basisschool in Kenia.
Trouwerijen en een complete kleuterklasNa zijn oproep stroomden de aanbiedingen voor banen binnen. Binnen twee weken had Spierings zijn honderd banen bij elkaar verzameld. Het aanbod is groot en divers: zo heeft hij inmiddels gewerkt als tuinman, koster, autowasser, verhuizer en kok bij Omroep Max. "Ook mocht ik als gemeentebode drie trouwerijen bijwonen. En ik heb een dag een complete kleuterklas met 21 kleintjes onder m'n hoede genomen. Die avond was ik aardig versleten!"
Ook creatieve jobs pakt de Ossenaar met beide handen aan. Zo verdiende hij zijn geld als model op de catwalk om de nieuwste golfmode te showen. En voor voetbalclub Roda JC kroop hij in het pluchen berenpak van mascotte Lucky.
'Respect'Sommige banen voor een dag maken diepe indruk op Spierings. "Toen ik als vrijwilliger aan de slag ging in een verpleeghuis, merkte ik hoe groot de nood er is. Je leest erover in de kranten en ziet het voorbij komen op tv, maar pas als je zelf tussen de hulpbehoevende mensen staat, dan besef je hoe bijzonder het is wat mensen in de zorg doen. Ik heb respect voor degenen die dit iedere dag, iedere week, misschien wel hun halve leven doen."
Zaterdag is de organisatie van het Bloemencorso in Zundert dus werkgever voor één dag. De Ossenaar gaat aan de slag als speciale verslaggever. Zijn bijdragen worden op Facebook gepubliceerd.
Laatste klus als kerstmanOok zijn laatste klus, eind december, is al bekend. "Dan ga ik als kerstman de totale opbrengst overdragen aan de stichting WaridiHome, die de basisschool in Kenia gaat bouwen.
Spierings vraagt 100 euro per klus en inmiddels is het geldbedrag dat hij heeft binnengehaald, opgelopen tot ruim 8000 euro. Aan het einde van het jaar hoopt hij het bedrag voor de school in Kenia nog flink te verhogen met een muzikale slotmanifestatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.