Video

Ook zorgen in Tilburg over kankerverwekkende chroom-6-verf op treinen

2 september 2015 om 13:45
nl
Medewerkers van de voormalige NS-hoofdwerkplaats in Tilburg maken zich zorgen over hun gezondheid. In die werkplaats werden locomotieven en treinstellen afgeschuurd en gestraald waarop de kankerverwekkende chroom-6-verf zat.
Geschreven door

Dat zeggen bestuurder Remco Mast van vakbond FNV Spoor en Peter Bekkers, OR-lid van Nedtrain die ook in de NS-vestiging in Tilburg heeft gewerkt. Nedtrain onderhoudt spoormaterieel.
OnderzoekDe NS doet nu onderzoek in hoeverre medewerkers in het verleden aan chroom-6-verf zijn blootgesteld. De giftige verf komt voor in verflagen van oude treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dat levert volgens de NS echter geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen nemen. Het gaat onder meer om het dragen van een stofkap en het goed afzuigen van werkruimtes.
Vakbond FNV Spoor zegt dat landelijk zeker duizend NS'ers aan de verf zijn blootgesteld en dat de beschermingsmaatregelen pas sinds kort van kracht zijn. Over ziektegevallen bij de NS is nog niets bekend. Bij defensie is de verf ook gebruikt en daar hebben zeshonderd medewerkers zich gemeld met gezondheidsklachten. Daar loopt een groot onderzoek naar het gebruik van chroom-6-verf.
Extra maatregelen"Zodra deze zomer bekend werd dat chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen hebben wij ons personeel en de vakbonden hier direct over ingelicht en ze op de hoogte gehouden van onze acties. Daarnaast hebben wij uit maximale voorzorg sommige werkzaamheden tijdelijk opgeschort of extra maatregelen getroffen. De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren", aldus de NS.
Juist dat schuren werd gedaan in de NS-hoofdwerkplaats in Tilburg. Peter Bekkers: "Vaak ging het om locomotieven, maar soms ook om reizigersmaterieel. Deze werden volledig gestript, geschuurd en gestraald. We weten niet welke risico's daarbij zijn gelopen. Ook vanuit Tilburg hebben we onze zorgen geuit aan de NS die onderzoek doet." Bekkers weet niet of er collega's zijn die kampen met gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met de chroom-6-verf.
Volledige openheidDe Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Stientje van Veldhoven van D66 wil 'volledige openheid'. "Deze verf heeft potentieel schadelijke gevolgen. Medewerkers moeten ervan uit kunnen gaan dat zij veilig kunnen werken.'' Ook de PvdA wil duidelijkheid. De VVD hoort tegenstrijdige berichten over de kwestie en wil van Mansveld weten hoe het nu echt zit, aldus een woordvoerster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.