Officier van Justitie Lucas van Delft gestraft voor verzonnen doodsbedreiging

BREDA - De geschorste officier van justitie Lucas van Delft, die zijn doodsbedreiging verzon, wordt twee jaar niet meer ingezet als officier van justitie en wordt overgeplaatst naar een ander parket. Ook is hij teruggezet in salaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten.
Bij het besluit heeft het landelijk parket meegewogen dat Van Delft door zijn werkgever, het OM, is gestraft. Eerder werd al bekend dat het OM Van Delft niet strafrechtelijk vervolgt. De officier van justitie heeft spijt betuigd.

ZIE OOK: Justitie vervolgt Lucas van Delft niet, omstreden 'crimefighter' krijgt wel straf

Werkstress
Lucas van Delft deed vorig jaar onder valse naam melding bij de politie dat criminelen hem om het leven wilde brengen. Hij deed die aangifte, omdat hij gebukt zou gaan onder werkstress. Naar eigen zeggen werd hij herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Toen hij na een bomaanslag iemand in stukken zag liggen in Breda, gaf hij het op. Toen nam Van Delft, vader in een gezin met twee kinderen en sinds 1998 werkzaam bij het OM, de stap om melding te maken bij de politie.

Bedreiging in scène
Van Delft werd betrapt op het in scène zetten van de bedreiging. Hij stond op bewakingsbeelden van de Media Markt waarop te zien was dat hij aan de kassa een prepaid-telefoonkaart aanschafte. Met die kaart deed hij de melding met de valse naam.

ZIE OOK: Bewakingsvideo in Media Markt nekt omstreden officier van justitie Lucas van Delft

Van Delft was niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang was hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.