Omwonenden willen geen aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Gilze: ‘De max is bereikt’

2 september 2015 om 22:25
nl
De gemeente Gilze en Rijen onderzoekt of er een aanmeldcentrum in Gilze kan komen dat de enorme instroom van vluchtelingen kan verwerken. De mogelijke komst van het aanmeldcentrum stuit nu al op verzet van omwonenden, blijkt uit een reportage van EenVandaag.
Geschreven door

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is door het toenemende aantal vluchtelingen op zoek naar opvanglocaties voor deze asielzoekers. Zij zijn afhankelijk van gemeenten die locaties aanbieden.
'We hebben de maat bereikt'Het asielzoekerscentrum van Gilze, het Prinsenbos, biedt op het moment al plaats aan twaalfhonderd asielzoekers. Dat is volgens de buurtvereniging de max. “We hebben de maat bereikt met twaalfhonderd vluchtelingen in een asielzoekerscentrum”, vertelt buurtbewoner Henk van Kuyk in de uitzending.
Er zijn, op basis van documenten van de gemeente Gilze en Rijen, vooralsnog geen plannen om de capaciteiten van het azc met het aanmeldcentrum te verhogen. De asielzoekers die zich straks in Gilze melden, blijven er twee weken en verhuizen dan naar hun definitieve azc.
'Ze lopen door het weiland'Toch zijn Van Kuyk en voorzitter Guus van Rozendaal teleurgesteld. Ze voelen zich overvallen door de plannen. Het tweetal vreest straks veel dolende mensen door de weilanden die de weg naar het centrum zoeken.
Dat gebeurt nu soms ook al, zeggen ze. "Ze lopen door het weiland met koffers en tentjes. Dat hoort zo niet. We moeten voorkomen dat er dingen gebeuren die we niet willen hebben”, aldus Van Rozendaal.
De gemeente Gilze wilde tegenover EenVandaag niet reageren. Donderdag volgt er een gesprek tussen buurtbewoners en de gemeente over het onderzoek naar het aanmeldcentrum.
Azc uitbouwenEr zijn al langer plannen om het bestaande asielzoekerscentrum in Gilze verder uit te bouwen. “In Gilze zijn we bezig met een grondige verbouwing, terwijl de IND denkt over een nieuw kantoor. Dan is het logisch om naar deze optie te kijken”, vertelde een COA-woordvoerder eerder.
De burgeroorlog in Syrië is daar de belangrijkste oorzaak van. Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is veertig procent Syriër.
10.000 extra opvangplekken nodigNaar verwachting blijft de instroom voorlopig op dit hoge niveau. De vraag naar extra locaties en de inzet van noodmaatregelen blijft daarom actueel. De voorzitter van het bestuur van het COA, Gerard Bakker, gaf eerder dit jaar aan dat het COA dit jaar 10.000 extra opvangplekken nodig heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.