Zaak tegen beroepscrimineel Jan B. voor onbepaalde tijd aangehouden: OM heeft meer tijd nodig.

3 september 2015 om 18:15 • Aangepast 21 november 2020 om 16:16
nl
De rechtszaak tegen beroepscrimineel Jan B. (64) uit Hulten is voor een onbepaalde tijd aangehouden. Dat maakte de officier van justitie donderdagmiddag bekend tijdens de pro-formazitting in Amsterdam. De vermeende wapenleverancier van de onderwereld blijft tenminste drie maanden vastzitten. Hij en zijn advocaat Brian de Pree waren niet bij de zaak aanwezig.
Profielfoto van
Geschreven door

De zaak tegen de 64-jarige Jan B. loopt in Amsterdam omdat de inval in zijn loods gelinkt wordt aan een onbekend aantal liquidaties en bedreigingen in de Amsterdamse onderwereld.
Enorme hoeveelheid wapens"Er is meer tijd nodig om het forensisch onderzoek af te ronden. Daarnaast moeten we nog verschillende getuigen horen", lichtte de officier van justitie in de rechtszaal toe. Mogelijk leidt het huidige onderzoek nog naar andere personen die betrokken zijn in deze zaak, vertelde de officier.
Drie maanden geleden werd er een enorme hoeveelheid aan wapens en munitie in de beruchte drugsloods van Jan B. gevonden. De politie nam uiteindelijk 44 handvuurwapens, handgranaten, machinepistolen en een grote hoeveelheid munitie voor AK47's in beslag. Daarnaast werd er ook 35,2 kilo amfetamine aangetroffen.
[Tweet:body:https://twitter.com/SebastiaanQ/status/639425909620084736] KerfstokDe 64-jarige Jan B. heeft een hoop op zijn kerfstok. De autohandelaar is onder meer veroordeeld geweest voor ontvoering van de vermiste Maarten Geurts, verboden drugsbezit en brandstichting.
Mogelijk heeft hij ook nog te maken met de gewelddadige dood van Freddy Janssen uit Valkenswaard. In het kader van het moordonderzoek werd de de beruchte drugsloods van Jan B. voor een tweede keer doorzocht voor eventuele bloedsporen.
Sinds de inval in de loods houden justitie en politie de lippen stijf op elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid heeft B. iets te maken met de verdwijning van Janssen. De autohandelaar werd eerder dit jaar ook opgepakt voor het bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwers van de gemeente Gilze-Rijen. Hij dreigde de burgervader overhoop te schieten op het gemeentehuis.
Die zaak komt niet in Amsterdam voor, omdat dat een Brabantse zaak betreft, liet een woordvoerder eerder weten. Wanneer die zaak voorkomt, is niet duidelijk. Inmiddels zit Jan B. al een paar maanden vast voor verboden wapenbezit.
Tijdens de inval in de loods hield een tot op de tanden bewapend politieteam het kleine dorp Hulten een aantal weken in zijn greep. Inwoners reageerden geschokt door de vele ontwikkelingen rondom Jan B. “Voor het gros van het dorp is Jan B. een goede man”, vertelde een familielid in gesprek met Omroep Brabant.
Lichaam Freddy JanssenJustitie wil desgevraagd nog altijd niet zeggen of Jan B. een rol speelt in de moord op Freddy Janssen. Nabestaanden laten weten dat het lichaam van Janssen nog altijd niet is vrijgegeven door de onderzoekers van het NFI. "We willen dolgraag afscheid nemen, maar dat gaat niet", betreurt een familielid.
Er is inmiddels sectie verricht op het lichaam, maar op last van de officier van justitie mag het NFI het lichaam nog niet vrijgeven. “Dit in het belang van het onderzoek, dat nog altijd in volle gang is. We kunnen er verder niets over zeggen", aldus een woordvoerder.[Tweet:https://twitter.com/SebastiaanQ/status/639411101898285056]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.