Primeur in Kamp Vught: eerste Israëlische onderscheiding voor hulp aan Joden uitgereikt

3 september 2015 om 12:23
nl
In Kamp Vught wordt komende woensdag voor de eerste keer een Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. Deze is bedoeld voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Franciscaan Sebald Linders (37), die tijdens de oorlog Joodse medeburgers liet onderduiken en zo behoedde voor deportatie naar concentratiekampen.
Geschreven door

De overste van de Nederlandse Franciscanen, Rob Hoogenboom, neemt de onderscheiding woensdag in ontvangst van de Israëlische ambassadeur Haim Divon.
Volgens het bestuur Franciscanen zette Linders tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn leven op het spel door Joodse kinderen aan onderduikadressen te helpen in het Gelderse plaatsje Alverna bij Wijchen. Daar was hij kapelaan.
'Ik heb er geen schrik meer voor'Uiteindelijk werd Linders door ‘verraad’ opgepakt en gevangen gezet in Haaren. Later is hij overgebracht naar SS-concentratiekamp Vught, waar hij 11 augustus 1944 stierf op 37-jarige leeftijd. “Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor, alleen vraag ik dringend jullie gebed”, schreef Linders in zijn laatste brief.
De Franciscaan werd gecremeerd in Kamp Vught. Dankzij inspanningen van de Joodse familie Themans, ‘die veel te danken heeft aan Linders’, en de Franciscaan Frans Verheijen wordt Linders komende woensdag onderscheiden. De bijeenkomst is besloten.
Herdenken slachtoffersYad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.