Omwonenden parkeergarage Meerhoven in Eindhoven worden gek van brandalarm

EINDHOVEN - Horendol worden ze ervan. Het snerpende brandalarm in de parkeergarage van winkelcentrum Meerrijk in Eindhoven. Het is nog onduidelijk waarom, maar een aantal keer per maand gaat het alarm af. Van brand is er vervolgens geen enkel spoor.
Niet alleen overdag gaat het alarm af, maar ook midden in de nacht. Voor de bewoners van de appartementen recht boven de parkeergarage is dat telkens weer een beproeving. Rechtop in je bed door het brandalarm is alleen fijn als er ook brand is waar je dan aan kunt ontsnappen.

Geen reactie
Inmiddels haalt het winkelend publiek de schouders al op als het alarm weer eens klinkt. Via geluidsboxen in de parkeergarage worden bezoekers opgeroepen zo snel mogelijk naar buiten te gaan, maar daar reageert niemand meer op. Iedereen blijft op zijn gemakje de boodschappen inladen, want er is toch nooit iets aan de hand.

Bewoners blijven ook gewoon in hun bed liggen 's nachts. Dat kan dus gevaarlijke situaties opleveren als er wél een keer iets aan de hand is.

Volgens de beheerder van de parkeergarage is het systeem dat bij de bouw werd aangelegd niet geschikt voor deze situatie. Omdat de parkeergarage grote open delen heeft, verandert de luchtstroom continu. Ook is het systeem gevoelig voor de vochtigheid in de garage.

Dure grap
Daarnaast was de aannemer overijverig, er hangen meer dan honderd brandmelders en de storingen zitten steeds in een andere, alsdus vastgoedbeheerder VP&A. Het hele systeem vervangen kost tonnen en dat moeten de leden van de Vereniging van Eigenaren dan betalen. Dat is een dure grap.

Geld en capaciteit
Ook de brandweer is zeer ongelukkig met de situatie. "Wij zijn niet in de gelegenheid om te denken dat er wel weer niets aan de hand zal zijn. Wij moeten op elke melding rijden". Dat kost niet alleen veel geld, ook zijn er dus brandweermannen en -vrouwen op pad die ergens anders zomaar eens hard nodig kunnen zijn. En dat is zonde, zegt de brandweer.

De verschillende partijen zijn met elkaar in overleg om een oplossing te verzinnen, maar erg dichtbij lijkt die niet. Niet alle leden van de VVE zitten te wachten op een flinke kostenpost om van de problemen af te zijn. Het zijn de bewoners die er de meeste last van hebben maar die willen niet alleen de kosten dragen voor een aanpassing van het systeem.
Meer over dit onderwerp:
brandalarm meerhoven eindhoven brandweer overlast