Bandenprikker in Berghem steekt mes in zestig autobanden

BERGHEM - Hij was dinsdag nóg bezig met het verwisselen van autobanden. Monteur Ferry van Zandvoort is sinds zondagochtend vroeg in touw met de zestig banden die zijn lekgeprikt in Berghem. Het is al de derde keer in ruim een jaar dat mensen in dezelfde buurt slachtoffer worden van een bandenprikker.
Bij Coosje van der Linden stond zondagochtend vroeg ineens de buurvrouw voor de deur. "Je hebt een lekke band. En ik ook. En de rest van de straat ook", zei ze.

Zestig auto's in de Pachthoeve, Ploeg, Wanmolen, Kwikriem, Zeis en de Rijf in Berghem hadden één of meerdere lekke banden. "Ik was er door onthand", zegt Van der Linden. "Ik ben van die auto afhankelijk en ik moest weg." Gelukkig waren haar buren zo aardig om haar weg te brengen en later weer op te halen. Maar ze was maandag wel 125 euro kwijt voor een nieuwe autoband. "Die betaal ik zelf, anders gaat het af van mijn no-claim."

Liever een kale band
Het kost de mensen 46 tot 210 euro per band, zegt autohandelaar Ferry van Zandvoort. Hij had het niet eerder zo druk met het verwisselen van banden. "Maar ik doe het liever niet", zegt hij eerlijk. "Ik vervang liever een kale band voor mensen met een smile, dan dat ik allemaal verdrietige mensen om me heen heb."

Aan de scheur in de banden kon hij zien dat het met een mes is gebeurd. Een buurtbewoner betrapte zaterdagnacht naar eigen zeggen een jongen en een meisje bij een auto. Hij achtervolgde hen tot in een steegje, maar durfde vervolgens niet verder omdat hij bang was dat ze hem iets zouden aandoen met het mes.

Vliegtuig halen
Zondagochtend vroeg om half zeven werd Van Zandvoort al uit bed gebeld, door mensen die hun vliegtuig moesten halen. Ze hadden één reservewiel, maar twee lekke banden. Sindsdien is hij al meerdere keren op en neer gegaan naar de wijk. Hij verwisselde al 35 banden.

Drie keer eerder
Sinds mei vorig jaar zijn er al drie keer autobanden lek gestoken. De vorige keren waren tijdens carnaval en op 9 mei 2015, zo herinnert een van de bewoners van de Pachthoeve zich. Ze blijft liever anoniem, omdat ze naast een lekke band ook al twee keer trappen tegen haar auto aan kreeg. "De achterdeur werd ingetrapt. Er zat een flinke deuk in. Ik wil niet nog meer gedoe."

Ze deed aangifte bij de politie, maar de auto's in de straat worden nog steeds niet met rust gelaten. "Ik heb met de politie afgesproken dat ik het elke keer laat weten als ik iets hoor. Maar we zitten hier aan een doorgaande weg. Je hoort altijd wel wat. Dat is dus helaas niet te doen."
Meer over dit onderwerp:
berghem autobanden vandalisme