Video

Asbest ligt week na noodweer nog in huizen Luyksgestel

30 juni 2016 om 17:10
nl
Honderden huizen en stallen in Luyksgestel moeten het sinds het noodweer van vorige week nog steeds doen met daken die bespannen zijn met plastic dekzeil. De enorme hagelstenen die het dorp teisterden, sloegen grote gaten in de dakpannen. Heel vaak zijn ook de asbestplaten die daaronder liggen beschadigd. Vanwege die asbestplaten zit reparatie er voorlopig niet in.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

"Het is heel vervelend", zegt Janneke Jansen. "We willen niets liever dan alles weer zoveel mogelijk in de oude staat terugbrengen, maar we kunnen niets doen."
ZIE OOK: Bouwzeilen, aannemers en half Luyksgestel op het dak: dorp herstelt van noodweer
Want ook het dak van hun huis heeft asbestplaten onder de dakpannen en de dakdekker gaat pas aan het werk als die asbestplaten zijn weggehaald. "We moeten eerst saneren, maar we zijn na vorige week niet de enige in het dorp." Asbest mag in Luyksgestel alleen door de bewoners zelf verwijderd worden als het gaat om een oppervlak van minder dan 35 vierkante meter. Een gemiddeld dak is veel groter.
RegenvangerJanneke en Bart Jansen mogen al die tijd ook niet op hun zolder komen, want daar is een deel van de afgebrokkelde asbest terechtgekomen. Hun dak is voorlopig bespannen met oranje dekzeil. "Maar dat moet niet te lang duren", zegt Bart Jansen. "Je ziet nu al dat het begint te verschuiven en dan kunnen we zomaar weer lekkages krijgen als het opnieuw regent."
ZIE OOK: Geen dakpannen en geen dakdekkers, huurders Luyksgestel moeten lang wachten op dakreperaties
Of en hoeveel de verzekering wil vergoeden weet hij nog niet. "We hebben net flink verbouwd, dus we kunnen een nieuw dak niet zomaar zelf betalen, daarvoor moeten we eerst sparen."
Hetzelfde probleemDe familie Tutelaers, buren van Bart en Janneke, hebben tijdens het noodweer meteen bouwemmers en grote plastic bakken op hun zolder geplaatst. "We hadden dakramen en die zijn door het noodweer kapot gegaan. Daaronder is het meteen gaan lekken."
ZIE OOK: Noodweer op de camping: 'Het waren de engste momenten van mijn leven'
Bert Tutelaers plaatse her en der zwarte plastic bakken en maakte van dekzeil grote opvangbassins. "De asbestplaten die niet beschadigd zijn houden veel regen tegen", zegt hij. Tutelaers wacht net als de famlie Jansen op de asbestsanering. "Maar we zijn niet de enigen, bijna het hele dorp heeft hetzelfde probleem."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.