Philips presenteert zich op IFA als medisch coach

3 september 2015 om 19:12
nl
De contouren van het nieuwe Philips worden steeds duidelijker. De afsplitsing van de lichtdivisie ligt op schema en het 'nieuwe' HealthTech ontpopt zich onder meer als medisch coach, die mensen moet afhelpen van slechte, ongezonde gewoontes. Dat bleek donderdag op de techbeurs IFA in Berlijn, waar Philips zich voor het eerst met medische gadgets aan de wereld toonde.
Geschreven door

"De reis wordt steeds meer duidelijk", zei Pieter Nota, topman van Philips Personal Health op de beurs tegen het ANP. In zijn nieuwe rol als medisch coach ontwikkelt Philips applicaties en volledig met het internet verbonden apparatuur die kwetsbare groepen in de samenleving moet helpen, zoals mensen die lijden aan hart- en vaatziekten of diabetespatiënten.
SmartwatchesDat betekent concreet dat Philips naast de huis-tuin-en-keukenapparatuur als tandenborstels en scheerapparaten, ook medische smartwatches ontwikkelt, die continu de hartslag van hartpatiënten meet. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe thermometers en weegschalen die ook de body mass index meten. De arts kijkt van een afstand mee, mits toestemming is gegeven.
"Serieuze programma's die door artsen worden ondersteund", aldus Nota. "Het wordt niet zo dat mensen thuis doktertje zullen spelen. Met apparatuur en applicaties wordt het juist meer inzichtelijk waar de problemen liggen. Wat geeft meer duidelijkheid? De bloeddruk van een patiënt op het moment van een artsbezoek of de metingen van de afgelopen dagen?"
VerraadWaar critici menen dat Philips verraad pleegt door de verzelfstandiging van de lichtdivisie, de navelstreng van het bedrijf, is Nota juist trots op de bijna geruisloze transformatie die het bedrijf doorvoert. De televisietak was al afgestoten. "Waarbij de naam Philips is gewaarborgd", aldus de topman. "Maar ook het probleemkind consumentenelektronica heeft zich getransformeerd tot een succesvolle business." Nota wijst daarbij op de veertien kwartalen van forse groei van dat onderdeel.
Een eventuele overname van Philips na de splitsing is volgens Nota niet aan de orde. Het bedrijf richt zich daarentegen met HealthTech op groei op eigen kracht. "Daarbij houden we zeker onze ogen en oren open voor overnames die onze portefeuille versterken", voegde hij daaraan toe.
In september moet volgens Nota meer duidelijk worden over de aanstaande splitsing, die in de eerste helft van 2016 moet zijn voltooid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.