Bloemencorso is Zunderts trots: 'Zondag staat het kippenvel weer op m'n armen'

3 september 2015 om 19:28
nl
Het grootste bloemencorso van de wereld trekt komende zondag voor de vierenzeventigste keer door de straten van Zundert. Dit jaar staat de hele optocht in het teken van de Zundertse Vincent van Gogh. René Renne van Stichting Bloemencorso Zundert kan niet wachten tot het zover is. "Als de wagens zondagochtend de tent uit komen staat het kippenvel op mijn armen."
Geschreven door

In 2003 stond het corso ook al in het teken van Van Gogh, maar volgens Renne is er een groot verschil met dat jaar. "In 2003 stond het vooral in het teken van zijn schilderijen, het zelfportret van Van Gogh. Dit jaar staat vooral in het teken van de gekte rondom Van Gogh als persoon."
Artistieke vrijheidOndanks dat iedereen wereldwijd bezig is met het Van Gogh-jaar, ligt er niet meer druk op de wagenbouwers dan anders. Renne: "De meesten zien het niet als druk, maar als artistieke vrijheid. Het is voor iedereen een uitdaging om er weer iets moois van te maken."
Mathijs Verdaasdonk won vorig jaar met zijn buurtschap het corso met de wagen 'Paardenkracht'. Hij herinnert zich dat moment nog goed. "Ik zat op de tribune met ontwerpers, zag mijn wagen en hoorde dat we gewonnen hadden. Dat is een geweldig gevoel. Je werkt daar van begin april tot september aan met een heel team."
Acht miljoen dahlia'sHet eerste bloemencorso van Zundert was in 1936. Alle wagens worden handmatig voortbewogen. Dit jaar zijn er twintig praalwagens, gemaakt door twintig buurtschappen. De wagens worden versierd met acht miljoen dahlia's. Per buurtschap worden jaarlijks enkele tienduizenden euro's aan het corso besteed.
Omroep Brabant zendt het Bloemencorso Zundert zondag live uit vanaf 13:45 uur. Vanaf 19:00 uur 's avonds zijn dan nog alle hoogtepunten te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.