Oud-bokskampioene Lucia Rijker helpt Bossche basketbalster op weg naar Women's NBA

ROTTERDAM - Basketbalster Chatilla van Grinsven uit Den Bosch krijgt hulp van oud-bokskampioene Lucia Rijker om haar droom waar te maken. Van Grinsven is een meid met een missie en wil permanent in de Women's National Basketball League in Amerika spelen, de beste basketbalcompetitie ter wereld. Rijker maakt Chatilla van Grinsven op fysiek en mentaal vlak sterker. "Ik moet rustiger blijven, maar toch agressiever", zegt Van Grinsven er over.
In Europa speelt Chatilla van Grinsven al een paar jaar basketbal op het hoogste niveau. Eerst in Frankrijk en komend seizoen in Turkije. Daar hoopt ze zich in de kijker te spelen van een Amerikaans team en zo haar droom, uitkomen in de WNBA, te verwezenlijken. Iets waar ze alles voor over heeft en alles en iedereen voor mobiliseert. Zoals oud-bokser Lucia Rijker, die sinds ruim een maand haar personal trainer is.

Concentratie en focus
Rijker maakt Van Grinsven fysiek en mentaal sterker zodat ze hopelijk straks de overstap kan maken naar de WNBA. "Wat ik haar probeer te leren, is concentratie en focus", zegt Lucia Rijker. "In het basketbal heb je allemaal korte punten waar je even kan ontspannen en dat heb je in het boksen niet. Daar moet je je drie minuten helemaal focussen. Ik leer haar nu om de concentratie vast te houden ondanks dat ze moe is."


'In het moment blijven'
"Het is allemaal een 'mindgame' en boksen is toch mentaal een veeleisende sport", vervolgt Lucia Rijker. "Als je een tik krijgt moet je in 'het moment' blijven. Dat geld ook voor andere sporten. Als je bij basketbal een schot mist of je krijgt de bal niet, dan moet je ook in het moment blijven. Je kunt namelijk de tijd stil zetten als je goed met je lichaam bent."

"Chatilla is heel hongerig en wil heel graag, dus soms moet ik haar soms ietsje terug halen en haar de aandacht naar binnen laten richten zodat ze meer de rust kan vinden."

Allemaal boksen
Naast het mentale aspect zijn er nog veel meer zaken die Lucia Rijker de basketbalster als bokster kan bijbrengen, wat meer praktisch. "Hand-oogcoördinatie, voetenwerk, snelheid, reageren, bewegen, van richting veranderen, dat is allemaal boksen", zegt Lady Tyson, zoals de bijnaam van Rijker luidt.  

Goede combinatie
Chatilla van Grinsven maakt gretig gebruik van de kennis van Lucia Rijker en hoopt hiermee haar Amerikaanse droom waar te maken. Ze is al eens een keer getest in de Verenigde Staten, maar viel toen af bij de selectie. Dat wil ze niet nog een keer meemaken.

"Daarom pak ik die extra training met haar", zegt de in Den Bosch woonachtige basketbalster. "Ik denk dat zij qua training een goede combinatie maakt met mentale en fysieke gesteldheid. Ik leer rustiger te blijven, maar wel agressiever. Ik hoop binnen één of twee jaar in de WNBA te spelen."