Circus Herman Renz hoeft niet op Brabantse steun te rekenen, niet op erfgoedlijst

4 september 2015 om 14:24
nl
De motie van het CDA om Circus Herman Renz uit Helmond aan te merken als Brabants erfgoed kan op geen enkele steun rekenen in Provinciale Staten. De partij had vrijdag de motie ingediend.
Geschreven door

Geen enkele partij steunde het initiatief van het CDA. De VVD vroeg zich zelfs hardop af of het circus nog steeds Brabants genoeg is. Het hoofdkantoor zit immers in Amsterdam.
Gedeputeerde Henri Swinkels van Leefbaarheid en Cultuur zegde toe het circus in contact te brengen met partners in het veld die het circus mogelijk kunnen ondersteunen. Daarnaast kan bij het maken van het nieuwe erfgoedbeleid in de afwegingen meegenomen worden of het circus opgenomen kan worden in het provinciaal beleid.
BelastingschuldHet doek dreigt te vallen voor het circus uit Helmond. Uiterlijk 7 september moet een grote belastingschuld van 100.000 euro worden voldaan. Als dat niet lukt, betekent dat het einde voor het oudste circus van Nederland.
Als het circus wel Brabants erfgoed zou zijn geworden, betekent het dat de provincie het ook als zodanig had moeten beschermen.  
Uitstel van betaling?Intussen hoopt directeur Milko Steyvers van het circus nog altijd dat de Belastingdienst het circus uitstel van betaling wil verlenen. Vrijdag aan het begin van de middag heeft hij hierover echter nog niks gehoord. "Ik slaap met m'n vingers gekruist", zegt hij. "We weten niet wat we kunnen verwachten, maar we blijven hopen."
De steun die hij van alle kanten krijgt, geeft hem vertrouwen. "Het lijkt wel of heel Nederland met ons meeleeft. Zo organiseert een café uit Apeldoorn bijvoorbeeld een benefietavond voor ons. Op 21 september in onze eigen tent in Eindhoven. Een piratenfestijn met onder meer Grad Damen."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.