Defensie: maatregelen na overlopen militair van Vliegbasis Gilze-Rijen

4 september 2015 om 17:08
nl
Het ministerie van Defensie neemt maatregelen na het overlopen van een actief militair naar de radicaalislamitische terreurbeweging IS in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie wil echter niet kwijt welke stappen concreet worden gezet. De man werkt op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Geschreven door

"Er worden bij Defensie altijd maatregelen genomen als het gaat om de veiligheid van de organisatie binnen en buiten de organisatie. We zullen niet aarzelen om extra maatregelen te nemen als dat nodig is'', aldus Hennis vrijdag. Er is gesproken over werving en selectie, het screeningsproces en het antiradicaliseringsprogramma.
Geheime informatieHennis wilde niet zeggen of de militair, een 26-jarige sergeant, over zeer geheime informatie beschikte, die waardevol zou kunnen zijn voor de vijand.
De minister gaf geen informatie 'in het belang van het onderzoek, dat vooral volledig en zorgvuldig' moet gebeuren.
De 'overgelopen' sergeant hangt een levenslange gevangenisstraf of dertig jaar boven zijn hoofd, zeggen de advocaten Ruperti en Diekstra. Ze zijn beiden gespecialiseerd in militaire zaken. Omdat de militair in actieve dienst is, valt hij onder het militaire recht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.