Grad Damen wil doorbreken bij NAC Breda en in de voetsporen van opa Grad Damen treden

5 september 2015 om 23:28
nl
De Bredase voetballer Grad Damen (18) heeft maar één wens: in de voetsporen van zijn opa treden. Opa Grad ‘Gerrie’ Damen speelde enkele seizoenen voor NAC Breda. Dit seizoen zit Grad voor het eerst bij de A-selectie van NAC en is hij hard op weg om door te breken: “Ik heb hier alles voor aan de kant gezet.”
Geschreven door

Grad Damen (18) is een echte Bredanaar die is opgegroeid op een woonwagenkamp. “Het is altijd gezellig. Iedereen eet mee of pakt wat te drinken. Dat is misschien wel anders dan in een normaal huis maar verder is alles hetzelfde.”
Volgens Grad Damen hebben sommige mensen soms wel wat vooroordelen als ze horen dat hij van een woonwagenkamp afkomt. “Maar dat doet me niets.”  
Opa Grad DamenDe vader van Grad heet Grad, zijn opa heet Grad en zijn overgrootvader heet Grad. Bij de familie Damen hebben ze plakboeken van opa Grad Damen die uitkwam voor NAC Breda. “Gerrie of Bolle, zoals iedereen hem kende, was ook een linkermiddenvelder”, vertelt vader Grad.
“Het was een hele felle voetballer. Een beetje dezelfde speler als Grad nu”, vergelijkt vader Grad. "Dezelfde talenten zeg maar. Niet al te snel, wel heel technisch met een goed schot.”  
Neef Grad DamenDe neef van Grad Damen (18) is de bekende volkszanger Grad Damen. “Ik ken Grad al van kleins af aan. Hij was altijd alleen maar bezig met voetbal. Hij woonde op een kamp waar veel kinderen waren dus was hij de hele dag met een bal bezig.”
Volgens Grad Damen blonk neefje Grad al op jonge leeftijd uit. “Toen kon je al vroeg zien dat hij een klasse beter was dan de rest. Ik ben hartstikke trots op hem.”
Voetballer Grad DamenVorig jaar augustus debuteerde Grad Damen in het eerste van NAC Breda tijdens een oefenwedstijd. Nu zit hij dus voor het eerst bij de A-selectie. “Twee jaar geleden heb ik mijn Havo-diploma gehaald. Toen heb ik alles op het trainen gezet. Ik wil doorbreken."
Vader Grad Damen hoopt dan zijn zoon een grotere voetballer wordt dan zijn eigen vader. “Hoewel mijn vader maar een aantal jaren bij NAC heeft gespeeld kennen veel mensen hem nog. Hopelijk kan mijn zoon dat evenaren en doortrekken.”
Maaskant over Grad DamenTrainer Robert Maaskant van NAC Breda hoopt dat voetballer Grad Damen een vaste waarde kan worden in NAC1. “Hij ontwikkelt zich goed. Grad is een middenvelder en dat is een belangrijke positie. Zodra ik het vertrouwen in hem heb, als totaalpakket, dan is hij aan de beurt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.