Video

'Inzameling voor asielzoekers hartverwarmend', maar COA kan niets met voedselpakketten

6 september 2015 om 17:27 • Aangepast 21 november 2020 om 16:13
nl
Speelgoed, knuffels, voedsel: asielzoekers in Brabant worden overspoeld met spullen. Spullen afkomstig van Brabanders die graag een gebaar maken naar vluchtelingen in asielzoekerscentra in Overloon, Breda, Oisterwijk, Eindhoven, Budel, Gilze en Rijen, Grave en straks ook Rosmalen. Toch wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mensen verzoeken te stoppen met hun eigen inzameling. "Wij kunnen er niets mee."
Profielfoto van
Geschreven door

Het eerste speelgoed is al aangekomen bij Autotron in Rosmalen, waar binnenkort maximaal vijfhonderd asielzoekers worden gehuisvest. De kans is echter klein dat de bewoners naar hartenlust kunnen spelen met het spul: de groep asielzoekers zal namelijk bestaan uit volwassen mannen.
In natura of geld'Hartverwarmend', noemt Robert Ploeg van het COA de zelf gecoördineerde inzamelingsacties. "Maar het is overbodig, want er zijn allerlei organisaties die kleding en voedsel voor ons regelen. Asielzoekers krijgen dat in natura of geld om spullen mee te kopen. Mensen kunnen daarom beter vooraf even contact met ons opnemen."

Wachten op privacy instellingen...

Soms levert de barmhartigheid van mensen ingewikkelde situaties op. "Soms komen mensen bij een azc waar zeshonderd mensen wonen, drie voedselpakketten aanbieden. Tja, wat doe je daar dan mee? Ga je drie mensen blij maken en 597 asielzoekers teleurstellen?"
Ondankbaar? Het COA ontkent ondankbaar te zijn. "Nee, dat zijn wij niet. Ik snap dat het zo wel klinkt, maar er zijn hele goede organisaties waar mensen terecht kunnen met hun spullen, zoals de kledingbank en de speelgoedbank. Het zou stom zijn als wij zelf de hele organisatie van inzameling op ons nemen, als veel vrijwilligers bij instanties hetzelfde doen."
De laatste weken merkt het COA dat de publieke opinie over asielzoekers gekanteld is. Daarom melden mensen zich massaal aan om een asielzoeker thuis onderdak te bieden. "Dat kan een oplossing zijn, maar zo ver zijn we nog niet. Dus hou het nieuws in de gaten, schrijf je in via coa.nl, maar wacht tot zoiets gecoördineerd wordt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.