Video

Appen in de auto: helft van Brabantse twintigers gebruikt social media in het verkeer

6 september 2015 om 18:26
nl
Meer dan de helft van de Brabantse twintigers gebruikt wel eens sociale media tijdens het rijden. In de auto, op de fiets of op de scooter: de smartphone is zelfs in het verkeer niet meer weg te denken, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Geschreven door

Even een mailtje sturen op de fiets, een belletje plegen in de auto. We zijn zo druk tegenwoordig dat de tijd die we in het verkeer doorbrengen, steeds vaker benut wordt met het gebruik van een smartphone.
Facebook op de fietsVoor Omroep Brabant vroeg onderzoeksbureau Tangram ruim zeshonderd Brabanders naar het gebruik van hun telefoon in het verkeer. Met name Brabanders onder de dertig gebruiken hun telefoon in het verkeer om appjes te lezen, te Instagrammen of voor Facebook. Onder de oudere Brabanders ligt dat aantal veel lager.
Vraag je het de jonge Brabanders op straat, dan ontkennen de meesten dat ze hun telefoon in de auto gebruiken. "Ik heb het wel eens geprobeerd, maar toen ben ik bijna tegen een stoep gereden", zegt er een. Over hun app-gedrag op de fiets zijn ze eerlijker. "Ja, dat doe ik wel eens. Het is ook wel gevaarlijk, maar je kunt tenminste nog om je heen kijken."
Overschatting Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen weten mensen best dat het gevaarlijk is, maar zien ze horrorscenario's van ongelukken vooral bij anderen gebeuren. "Mij overkomt dat niet, denken mensen vaak. Met als gevolg dat ze zichzelf overschatten."
Tertoolen denkt dat het helpt om technische middelen in te voeren die telefoongebruik blokkeren als een auto een bepaalde snelheid behaalt. "Je moet mensen ontmoedigen om dit gedrag te vertonen en de pakkans vergroten."
Week van de VerkeersveiligheidOmroep Brabant organiseert vanaf maandag de Week van de Verkeersveiligheid, waarin aandacht wordt besteed aan de verschillende facetten van veilig verkeer. Onderdeel hiervan is het meldpunt waar gevaarlijke verkeerspunten kunnen worden gemeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.