Video

Turkse Nederlanders kijken met pot thee naar interland tegen Oranje: 'We maken ze af!''

6 september 2015 om 20:56
nl
Tientallen Turken volgen de belangrijke wedstrijd van hun land tegen Nederland zondag vanuit het Turks theehuis in Eindhoven. Geen pullen bier, maar kleine glaasjes thee op de tafel. "Ik moet het nog zien dat Turkije wint", zegt een van de gasten.
Geschreven door

De meesten zijn voor hun geboorteland. Toch zijn ze er niet zeker van dat hun land de Oranjeleeuwen zomaar verslaat. "Misschien dat ze winnen, misschien dat ze verliezen. Ik weet het niet", vertelt een bezoeker die van de zenuwen met zijn benen heen en weer wiebelt.
Bijna doofMaar al snel valt er 1-0 voor Turkije. Het café wordt afgebroken, figuurlijk. "Ja we maken ze af!", schreeuwt een van de Turken. Anderen vliegen elkaar in de armen en veroorzaken decibellen waar je bijna doof van wordt. Een andere man blijft sceptisch. "We zijn pas net bezig. Nederland pakt ons dadelijk nog."
Nog voor het halfuur maakt Turkije 2-0. Glaasjes Turkse thee vallen op de grond van vreugde. "We breken hier echt alles af. We maken ze af. Ik zei het toch! Het is een heksenketel daar", roept de Turkse man nog een keer.
'Vijfhonderd euro op Oranje'Bij rust staat het 2-0. Van stress is even niks meer te merken. De Turken in Eindhoven bouwen alvast een klein feestje. ''Maar we moeten nog een helft", waarschuwt een van de gasten.
''Ik heb voor vijfhonderd euro gewed dat Nederland wint. Normaal zet ik altijd in op Turkije maar dan win ik niks. Nu lijkt het erop dat ik weer verlies'', vertelt de man teleurgesteld.
Rondje op TurkijeOp het puntje van hun stoel kijken de Turkse mannen de tweede helft. Toegeven dat Nederland nog kans maakt, doen ze niet. Er klinkt gejuich bij iedere kans die Nederland mist.
Ondertussen gaan bij de stand van 2-0 in de 75ste minuut de glaasjes thee rond. ''Het is het vierde rondje van de Turkse supermarkt hier'', vertelt de eigenaar. ''Op de overwinning!''
'Slechtspelend Turkije gewonnen'Na het laatste fluitsignaal is het feest. Er klinkt getoeter vanaf de straat. De man die vijfhonderd euro had ingezet op Oranje gaat met een glimlach naar huis. ''Stiekem ben ik toch blij. Een slechtspelend Turkije heeft gewonnen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.