Video

Groepjes scholieren en wielrenners grootste gevaar voor weggebruikers in Brabant

7 september 2015 om 11:00
nl
Brabanders vinden groepjes scholieren en wielrenners de gevaarlijkste groep weggebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant ter gelegenheid van de Week van de Verkeersveiligheid. 650 Brabanders werden voor het onderzoek benaderd.
Geschreven door

Meer dan veertig procent van de Brabanders voelt zich als fietser onveilig. Bijna 25 procent van de Brabanders zegt zich nooit onveilig te voelen in het verkeer, blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau Tangram.  
Stalen kooiVolgens Joost de Kruijf, docent mobiliteit aan de NHTV, is het niet gek dat met name fietsers zich onveilig voelen. "Bij een auto heb je nog een stalen kooi die je beschermt. Maar fietsers zijn wat dat betreft minder beschermd."
Het aantal verkeersdoden onder automobilisten was vorig jaar even hoog als het aantal verkeersdoden onder fietsers. "Eigenlijk wordt het pas gevaarlijk waar al het verkeer samenkomt. Dat levert over het algemeen meer stress op. Dus dat wil zeggen dat er niet per se veel ongelukken gebeuren, maar dat mensen alleen al het gevoel hebben dat het gevaarlijk is", legt De Kruijf uit.
IrritatieOnveilige situaties op de weg worden volgens de ondervraagde Brabanders vooral veroorzaakt door groepjes scholieren en wielrenners. Ze fietsen vaak met meer dan twee personen naast elkaar. Scholieren van het Sint-Janslyceum in Den Bosch herkennen zich wel in dat beeld. "Ja, wij doen het. Wat moeten we dan? In ons eentje fietsen?"
"Heel nonchalant fietsen ze met zijn vijven naast elkaar", beschrijft een automobilist. "Je hoopt dat ze dan aan de kant gaan, maar dat doen ze vaak niet", vult een ander aan.
Week van de VerkeersveiligheidTijdens de Week van de Verkeersveiligheid, georganiseerd door Omroep Brabant, wordt aandacht gevraagd voor een veiliger verkeer. Hoe kunnen we het verkeer veiliger maken? 75% van de Brabanders vindt dat er een verbod moet komen voor social media in het verkeer. 65% pleit voor een verbod op hoofdtelefoons voor fietsers. Slechts één op de tien ziet iets in het verlagen van de maximumsnelheid op wegen.
Omroep Brabant is op zoek naar het gevaarlijkste verkeerspunt van de provincie. Tot en met woensdag kunnen gevaarlijke situaties nog worden ingeschreven via het speciale meldpunt. De plek met de meeste stemmen zal door Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder handen worden genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.