De Zes van Breda: Gerechtelijke dwaling of terecht veroordeeld?

7 september 2015 om 12:15
nl
Meer dan twintig jaar na de dodelijke overval op 'Oma Mok' hoorden de Zes van Breda maandag in een herziening van deze opemrkelijke zaak dat justitie toch straf tegen ze eist. Zelf zeggen de drie mannen en drie vrouwen die voor het misdrijf zijn veroordeeld, niets met de dood van de vrouw te maken te hebben.
Geschreven door

De roofmoord op de toen 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'Oma Mok', gebeurde in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
Altijd ontkendDrie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L., kregen in hoger beroep tien jaar celstraf te horen en drie vrouwen werden veroordeeld tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid. De vrouwen hadden bekennende verklaringen afgelegd, die cruciaal waren. De drie mannen bleven altijd ontkennen.
De vrouwen zeggen dat ze destijds hebben bekend onder druk van hun verhoorders, of in de hoop dat ze dan naar huis zouden mogen. Een van de veroordeelde mannen heeft de zaak nooit laten rusten.
LEES OOK: Jane van H. in herzieningsproces moord Oma Mok: Ik voel me nog steeds schuldig over valse verklaring
Hoge Raad: behandel zaak opnieuwDe Zes van Breda werden in 1994 veroordeeld voor de dood van Oma Mok. Zij hebben hun straf uitgezeten en zijn inmiddels vrij. Het leek er echter op dat hun veroordeling niet klopte. Op de plaats van het misdrijf werden namelijk bloedsporen gevonden van een onbekende, vermoedelijk Aziatische man. Geen van de verdachten is echter van Aziatische afkomst.
In 2012 gaf de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen, omdat was gebleken dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen. Dit betekent dat de veroordeelden geen eerlijk proces hebben gehad.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=jctrnjHfvp0]
Bijzondere zaakDe zaak-Oma Mok is een opmerkelijke zaak. De afgelopen jaren zijn gerechtelijke dwalingen aan het licht gekomen, zoals de Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak. Een zaak waarbij zes mensen mogelijk onterecht vast zaten, kwam echter nog niet eerder voor.
LEES OOK: 'Zes van Breda' werden ten onrechte veroordeeld voor moord op 'Oma Mok' uit Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.