Twee mannen opgepakt voor kunstroof uit kerk van Joannes de Doper-parochie in Nieuw-Vossemeer

7 september 2015 om 17:33
nl
De politie heeft twee verdachten opgepakt voor de diefstal van kunst uit de kerk van de Johannes de Doper-parochie in Nieuw-Vossemeer. Het gaat om twee mannen van 26 en 43 jaar. Ze werden zondagochtend aangehouden in Waalwijk en Loon op Zand.
Geschreven door

Bij doorzoeking van drie huizen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Loon op Zand werd een gestolen stralenmonstrans teruggevonden. De overige buit is nog spoorloos. De verdachten zitten vast voor verhoor en verder onderzoek.
SchadeNagenoeg alle religieuze spullen die de Joannes de Doperparochie in Nieuw-Vossemeer in huis had, zijn gestolen. Dat blijkt na het opmaken van de schade na de kraak die tussen donderdagmiddag en vrijdagmorgen gepleegd moet zijn.
Zondag zijn de zaken op een rij gezet met de verzekering en met een expert. Dat zegt Adrie Hommel, de secretaris van de Sint Annaparochie, waar de Nieuw-Vossemeerse parochie onder valt.
Kostbare spullen"We hebben een inventarislijst waar behoorlijk veel spullen op staan. Kostbare spullen ook. Daar zijn er nog een paar van over, de rest is allemaal verdwenen", vertelt Hommel. Bij de verdwenen goederen zijn kandelaars, kelken, schalen, monstransen, wierookvaten en een kostbare kroon met edelstenen. In veel van die spullen is goud of zilver verwerkt.
De totale waarde van de gestolen spullen wordt op enkele tienduizenden euro's geschat. Hommel wil niet zeggen wat de waarde van de gestolen spullen precies is. "Dat hebben we zo afgesproken met de verzekering en de politie."
SlijptolDe kostbaarheden van de parochie waren opgeborgen in twee kluizen in het kerkgebouw. Die zijn met grof geweld opengemaakt. "Met een slijptol", weet Hommel. "Daar zijn een hoop vonken vanaf gekomen."
"We mogen nog van geluk spreken dat er geen brand uitgebroken is. Om dat te voorkomen hebben de inbrekers er veel water overheen gegooid. Je kunt je wel voorstellen wat voor rommel dat veroorzaakt heeft."
Foto's van voorwerpenDe secretaris verwacht niet alle spullen nog terug te zien. "Ik hoop het wel maar ik denk niet dat het reëel is, hoewel kerkelijke spullen natuurlijk wel heel herkenbaar zijn. We hebben ook foto's van alle voorwerpen. Mochten de spullen niet terugkomen, dan verwacht ik dat de verzekering betaalt. Daar ben je tenslotte verzekerd voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.