Extra beveiligingsmaatregelen op spoor Brabantroute

EINDHOVEN - ProRail gaat de veiligheid op het spoor tussen Rotterdam en Venlo, de zogeheten Brabantroute, verbeteren. Ook de A2 corridor van Alkmaar naar Maastricht wordt aangepakt. In totaal worden 400 seinen uitgerust met een systeem dat ervoor zorgt dat 'de kans op het passeren van een rood sein aanzienlijk afneemt'. Dat meldt ProRail.
De Automatische Treinbeïnvloeding verbeterde versie (ATB Vv) is een systeem dat treinen tot stilstand brengt als ze een rood sein naderen met een snelheid lager dan veertig kilometer per uur. Het voorgaande systeem (ATB) deed dat met snelheden boven de veertig kilometer per uur.

Geld van ministerie
ATB Vv is daarmee een goede aanvulling op het ATB-beveiligingssysteem. Vanwege de toenemende drukte op het spoor heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de afgelopen jaren geld vrijgemaakt om meer seinen van dit systeem te voorzien.

Bij de aanleg heeft de Brabantroute prioriteit omdat goederentreinen in verband met de bouw van een derde spoor in Duitsland de komende jaren zeer regelmatig worden omgeleid via de Brabantroute.
Meer over dit onderwerp:
spoorwegen brabantroute treinverkeer veiligheid