'Vijfhonderd jonge mannen in Rosmalen niet ideaal, maar overal is criminaliteit gedaald’

8 september 2015 om 11:06 • Aangepast 21 november 2020 om 16:11
nl
“Wij vinden het ook niet ideaal, maar het gaat wel om een noodopvang. En er is 24-uursbewaking.” Robert Ploeg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), maakt zich geen zorgen over de komst van vijfhonderd vluchtelingen naar Rosmalen.
Profielfoto van
Geschreven door

Een eerste groep van 150 mensen meldt zich dinsdagmiddag in de evenementenhal van het Autotron aan de Graafsebaan.
Bijpraten over veiligheidHet COA en de gemeente Den Bosch praatten omwonenden maandagavond bij over de tijdelijke opvang van asielzoekers. Ze grepen de informatiebijeenkomst aan om onder meer uit te leggen welke veiligheidsmaatregelen er zijn of worden genomen.
Ploeg: “We hebben er uiteraard begrip voor dat mensen vragen stellen en zich niet veilig voelen. Maar we hebben medewerkers in dienst die dag en nacht een oogje in het zeil houden. Ze zijn hierop getraind."
"Ook zijn er extra bewakers en hebben we een kort lijntje met de politie. We houden ook niets onder de pet, mochten er problemen zijn. Het is aan ons om de mensen in de omgeving te laten zien dat het hartstikke goed kan gaan.”
Volgens Ploeg valt het ondanks de angst voor problemen allemaal best mee. “We hebben verspreid over het land tachtig locaties in ons bezit en eigenlijk verloopt het daar overal naar wens. Ik ben zelf nauw betrokken bij de opvang van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes. De situatie daar is vergelijkbaar met die in Rosmalen."
'Koffie drinken op helling rotonde'"In het begin was het er voor iedereen wennen. Zo hebben we na een paar weken bordjes moeten plaatsen om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is dat mensen op de helling van een rotonde gaan zitten. Het kwam wel eens voor dat er bewoners van het centrum op die helling of een vangrail in het zonnetje een kopje koffie zaten te drinken. Ik kan me voorstellen dat mensen die er in de buurt wonen of rijden zich dan rot schrikken.”
'Niet allemaal criminelen'In Rosmalen komen alleen maar jonge mannen. Ploeg begrijpt de reserves. “Natuurlijk is het wat anders dan wanneer er ook vrouwen en kinderen zouden worden ondergebracht. Maar het woord zegt het al: het gaat om een noodopvang. Hier ga je liever geen vrouwen en kinderen onderbrengen. Maar het idee dat vijfhonderd jonge mannen allemaal criminelen zijn, dat gaat er bij mij niet in."
"Er is nog nergens in ons land extra politie-inzet nodig geweest. En in plaatsen als Breda, Budel en Eindhoven", zo vervolgt Ploeg, "is sinds de komst van een asielzoekerscentrum de criminaliteit in de omgeving zelfs gedaald in plaats van gestegen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.