Video

Met de tractor naar school in Nijmegen, dagelijkse kost voor Rachel (17) uit Haps

8 september 2015 om 11:27
nl
Het is 24 kilometer vanuit haar boerderij in Haps naar het ROC in Nijmegen. Dat vindt Rachel (17) te ver om te fietsen. Een scooterrijbewijs heeft ze niet en ook geen scooter. Wat ze wel heeft, is een trekkerrijbewijs en er staan twee tractoren in de schuur, dus dan is de keuze snel gemaakt.
Geschreven door

Het is zeven uur in de ochtend en Rachel is klaar om naar school te gaan. De motor van de tractor draait, de schooltas staat naast haar linkerbeen en rechts in de cabine hangt de zonnebril voor als de zon straks gaat schijnen. Zelfverzekerd rijdt deze meid de weg op.
De Tractorvierdaagse maakte haar enthousiast"Het voelt goed om in de tractor te rijden. Ik zit lekker hoog, kan alles overzien en zo'n groot voertuig besturen, voelt wel stoer." Rachel hobbelt met zo'n dertig kilometer per uur via de landweggetjes Haps uit. "Hij kan wel harder, zo'n veertig kilometer per uur, maar dan maakt hij ook veel lawaai."
"Een half jaar geleden had ik niet gedacht dat ik nu met de tractor naar school zou rijden. Ik vond het eerst nog een beetje spannend, maar nadat ik deze zomer de Tractorvierdaagse mee gereden had, was ik helemaal enthousiast." Nu rijdt Rachel elke dag naar haar opleiding Paardenhouderij op het ROC in Nijmegen.
Enige meisje op de tractorOp school kijken ze niet heel vreemd op als Rachel op haar rode gevaarte komt aangereden. De leerlingen hebben ervaring met het boerenleven door school, maar vaak ook vanuit thuis. Toch is ze uniek in Nijmegen. "Ik ben de enige die met de tractor naar school komt en voor een meisje schijnt dat bijzonder te zijn."
Zelf vindt Rachel het heel normaal, maar ze is wel bezig om haar B-rijbewijs te halen. "Als ik die heb, ga ik wel gewoon met de auto naar school, hoor." Tot die tijd vindt Rachel de tractor een prima alternatief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.