Zaak Van Laarhoven: Spong en Smeets weer in Thailand om gedoogbeleid voor coffeeshops uit te leggen

8 september 2015 om 13:17
nl
De advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets hebben in de rechtbank in Bangkok uitgelegd hoe het Nederlandse gedoogbeleid in coffeeshops werkt. Zij deden dit in verband met de zaak van Johan van Laarhoven. De Tilburger zit al ruim een jaar in een gevangenis in de hoofdstad van Thailand.
Geschreven door

Hij wordt verdacht van het witwassen van geld dat hij met de coffeeshops van zijn keten The Grass Company in Tilburg en Den Bosch verdiende. Dinsdag is voorlopig de laatste dag van een maandenlang proces. De Thaise rechter doet vermoedelijk in december uitspraak.
'Belastingdienst profiteert van coffeeshops'Spong werd bijgevallen door Frits Lauwaars, oud-voorzitter van de rechtbank in Amsterdam. Beiden vinden het vreemd dat Van Laarhoven in de cel zit voor witwassen. “In Nederland worden de opbrengsten van coffeeshops juist niet als witwassen aangemerkt. Sterker”, zo stelt Spong, “de Belastingdienst profiteert er flink van".              
Volgens hem gebruikt het Openbaar Ministerie (OM) in ons land de Thaise autoriteiten om Van Laarhoven aan te pakken, omdat de zaak in Nederland een mislukking dreigt te worden. Spong was al eerder in Thailand. Hij meent dat het Nederlandse OM het gedoogbeleid niet fatsoenlijk heeft uitgelegd aan de Bangkok Criminal Court. Vandaar dat hij nogmaals is afgereisd om tekst en uitleg te geven.
Werkbezoek aan NederlandOnlangs brachten Thaise advocaten een werkbezoek aan ons land. Ze bezochten onder meer de coffeeshops die Van Laarhoven dertig jaar geleden oprichtte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.