Video

300 asielzoekers naar Oss: 'Ga eens een potje met ze voetballen'

8 september 2015 om 19:51
nl
In het voormalige belastingkantoor aan de Lievekamplaan in Oss worden driehonderd vluchtelingen opgevangen. Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, zei dit dinsdag tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

De vluchtelingen kunnen pas in de herfst terecht in het belastingkantoor. Het pand moet namelijk eerst flink verbouwd worden. "Het is niet ideaal om mensen op te vangen in een kantoorpand, maar het is beter dan ergens op de grond of buiten", legt wethouder René Peters uit.
Gemeente wil meewerkenHet pand staat sinds april leeg. De eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, heeft het gebouw aan het COA aangeboden voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente wil meewerken, zo staat in een brief.
Mensen die in de buurt van het voormalige belastingkantoor wonen, kregen dinsdag een brief met de aankondiging van de noodopvang. Daarin staat ook dat er vrijdagavond een bijeenkomst wordt gehouden voor nog meer tekst en uitleg.
Bang voor overlastDe buurt reageert gemengd op de plannen. "Ik sta er niet om te springen, maar je kunt er niks tegen doen", vertelt een man die bang is voor overlast. Een andere man vindt het prima dat de vluchtelingen naar Oss komen. "Als je zelf je huis en haard verliest, ben je ook blij als er mensen zijn die voor je klaarstaan."
Een bewoonster van de buurt vindt de noodopvang geen probleem. "Maar ze moeten overdag wel iets te doen hebben, Nederlandse les bijvoorbeeld." Wethouder Peters zegt dat de begeleiding van de asielzoekers goed geregeld is, maar hij vraagt de Ossenaren ook om hulp.
Potje voetbal met een vluchteling"Het zou fantastisch zijn als mensen in plaats van goederen te doneren ook eens een kopje koffie met een vluchteling zouden drinken, of een potje voetbal met ze spelen", licht hij toe.    
Ook vluchtelingen naar Rosmalen, Overloon en BudelIn steeds meer gemeenten in Brabant wordt ingespeeld op de vraag naar opvangadressen voor vluchtelingen. In Rosmalen kwam dinsdag een eerste groep mensen aan om ondergebracht te worden in een hal van het Autotron.
In Budel worden al langer asielzoekers gehuisvest. Maandag werd bekend dat het centrum daar een extra aanmeldplek wordt. Hier is ruimte voor vierhonderd mensen die zich in eerste instantie hebben gemeld in Ter Apel en vervolgens naar Budel worden overgebracht. De Gelderlander weet te melden dat het asielzoekerscentrum Overloon wordt uitgebreid met tweehonderd opvangplaatsen. Burgemeester en Wethouders hebben hiermee ingestemd, staat in de krant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.