Video

Ruim honderd vluchtelingen komen aan in Autotron Rosmalen: asielzoekers verblijven er tijdelijk

8 september 2015 om 17:18 • Aangepast 21 november 2020 om 16:10
nl
De eerste honderdvijftig asielzoekers zijn dinsdagmiddag even na drie uur aangekomen in het Autotron in Rosmalen. De vluchtelingen blijven tot uiterlijk het einde van het jaar in de tijdelijke noodopvang. In eerste instantie worden de asielzoekers opgevangen in de evenementenhal van het Autotron.
Profielfoto van
Geschreven door

Uiteindelijk komen er ongeveer vijfhonderd asielzoekers te wonen in de noodopvang. Dat besloot het gemeentebestuur van Den Bosch nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om hulp had gevraagd.
De asielzoekers worden opgevangen in de Eventronhal, waar iedereen een eigen pakket krijgt met dekens, tandpasta en andere spullen. Tot 1 oktober worden de asielzoekers opgevangen in deze hal, daarna wordt de opvang verplaatst naar een paviljoentent op het buitenterrein.
ZIE OOK: Drukte bij Autotron Rosmalen: gemeente en COA geven uitleg over toekomstige asielzoekers
Jonge mannenDe vluchtelingen die dinsdag aankomen, zijn allemaal alleenstaande jonge mannen. Logisch, vindt woordvoerder Robert Ploeg van het COA. “Het woord zegt het al: het gaat om een noodopvang. Hier gaan we liever geen vrouwen en kinderen onderbrengen."
Het is de bedoeling dat de vluchtelingen uiterlijk een paar maanden in het Autotron aan de Graafsebaan blijven. Daarna worden ze ondergebracht in bijvoorbeeld het asielzoekerscentrum in Budel of Gilze.
ZIE OOK: Facebook-pagina wil warm welkom voor asielzoekers Rosmalen, al honderden likes
Extra opvangplekkenOm de toenemende stroom vluchtelingen een plek in Nederland te geven, zijn voor het einde van dit jaar 10.000 extra opvangplekken nodig. "Dat is ons doel'', zegt Janet Helder van het COA dinsdag. De Europese Commissie maakt woensdag haar plannen bekend.
Bronnen rond het kabinet houden rekening met een verzoek aan Nederland om tussen de 7000 en 8000 extra vluchtelingen op te nemen. De burgeroorlog in Syrië is de belangrijkste oorzaak van de toenemende stroom van vluchtelingen.
Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is veertig procent Syriër.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.