Video

In de flamencozang van Luna Zegers klinkt familieverdriet uit Overloon

8 september 2015 om 23:11
nl
Luna Zegers is een flamencozangeres met een Brabants hart. Haar nummers gaan over haar geboortedorp Overloon, maar vooral ook over het verdriet van haar overleden familie. Deze zomer studeerde ze als eerste niet-Spaanse af op flamencozang aan het conservatorium in Barcelona. Daarmee is haar doorbraak in deze oertraditionele muziek bezegeld.
Geschreven door

Voor haar afstuderen schreef ze zelf de nummers en dat is heel ongebruikelijk in de flamencomuziek. "Gitaristen doen dat nog wel eens, maar ik ken geen enkele flamencozangeres die haar eigen nummers zingt", zegt Luna. Voor het eerst kon ze in die muziek haar verdriet en haar boosheid kwijt om de vroege dood van haar ouders en haar zusje.  
Zeldzame hersenziekteZowel haar vader Theo Zegers als haar zusje Marieke stierven aan de gevolgen van een zeldzame, slopende hersenziekte. "Ik was heel boos toen ook Marieke ziek werd. Waarom zij en niet ik, heb ik vaak gedacht."  
Alsof dat nog niet genoeg was kreeg Luna's moeder drie maanden na de dood van Marieke te horen dat ze een agressieve vorm van baarmoederkanker had. "Ik was 25 toen ze stierf. Jarenlang had ik voornamelijk voor mijn zieke familie gezorgd."
'Ik herkende de boosheid'Ze besloot een studie politicologie af te breken voor het conservatorium. "Ik heb het mijn moeder nog kunnen vertellen, op haar sterfbed heeft ze mij haar zegen gegeven." Luna studeerde in Amsterdam cum laude af in jazz-zang, maar een toevallige ontmoeting met flamencomuzikanten zette haar op een ander spoor.
"Toen ik voor eerst flamencomuziek hoorde sprak ik nog geen Spaans, maar ik begreep meteen de emoties, het verdriet en de boosheid waarover werd gezongen. Ik herkende het uit mijn eigen verleden met mijn familie." Ze nam de gok en meldde zich aan bij het conservatorium in Barcelona.
"Veel traditionele flamencomuzikanten vinden dat je Zuid-Spaans bloed moet hebben, maar ze hebben me toch geaccepteerd." Haar vriend en gitarist Jordi Rodriguez weet wel waarom: "Luna zingt vanuit haar hart en dat is belangrijk in de flamenco."
Crowdfunding voor eerste cdInmiddels hebben ook de Nederlandse theaters haar ontdekt. Daarnaast wil ze via crowdfunding haar eerste cd uitbrengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.