Benno Larue openhartig in KRO Brandpunt: ‘Kon ik het maar terugdraaien’

9 september 2015 om 08:38
nl
De Bossche zwemleraar Benno Larue wil graag dat mensen met pedoseksuele gevoelens zich melden zodat ze zich kunnen laten behandelen. Dat zei hij dinsdagavond in een uitzending van KRO Brandpunt. Het is de reden dat de veroordeelde pedoseksueel meewerkte aan het programma. “Ik ben al aan de schandpaal genageld, terecht. Maar laat mij dan nog iets zeggen. Dan word ik wellicht nog een keer aan de schandpaal genageld. Maar dan is het wel een keer uitgesproken.”
Geschreven door

In de uitzending van KRO Brandpunt vertelt Benno over wat hij heeft gedaan en hoe hij daar nu mee omgaat.
ZIE OOK: Benno Larue spreekt voor het eerst: 'Ik kan het niet begrijpen'
Zelf vindt Benno het onvoorstelbaar dat het zover is gekomen. “Dat is juist het erge. Ik houd van kinderen. Dat maakt het ook zo moeilijk dat ik juist met kinderen iets doe. Daarom kan ik ook niet begrijpen dat het zover is gekomen. Dat het zover is gegaan.”  
‘Kon ik het maar goedmaken’“In principe zal ik kinderen ook geen haar krenken. Als ik zie dat jij je kind slaat op straat, dan kom ik ook naar je toe. En dat is juist het vreemde. Kon ik het maar goedmaken, kon ik het maar terugdraaien.”  
Larue benadrukt dat hij niet zijn straatje wil schoonvegen. “Daar loop ik niet voor weg. Wat ik gedaan heb, is fout. Wel wil ik mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers.”  
‘Liet mijn fantasie de vrije loop gaan’In de uitzending vertelde de Bossche zwemleraar hoe hij te werk ging. “Vooral kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar heb ik stiekem gefilmd. Kinderen die aan het douchen waren, heb ik stiekem gefilmd. Als hun broekje verschoof, filmde ik dat. Daar heb ik zelf ook bij geholpen.”
Tijdens zijn opnames deed Larue niets. Dat gebeurde thuis. “Daar bewerkte ik de foto’s. In bed liet ik mijn fantasie de vrije loop gaan, ging ik mezelf stimuleren. Dan dacht ik vooral aan puberale meisjes.”
'Blij dat het afgelopen was'Benno omschrijft deze tijd als een lijdensweg. “Ik wilde stoppen. Mijn borst was als een hel, alsof daar continu een vuur brandde. Er kwam opeens politie aan de deur. Toen ben ik meegegaan. Ik was opgelucht dat het afgelopen was. Dat het schluss was.  
ZIE OOK: Ouders slachtoffer van Benno Larue verrast door interview in KRO Brandpunt: 'We wisten van niets'
‘Laat je behandelen’Benno L. wil pedoseksuelen oproepen zich te melden, zodat ze zich kunnen laten behandelen. “Wat ik hier uit geleerd heb, kan anderen helpen. Dat kan recidive voorkomen. Mijn boodschap: voordat er iets gebeurt, hulp zoeken. Daarom doe ik mijn verhaal. Niemand anders heeft het lef dat nu te doen.”  
Daarom verschijnt Larue nu ook vol in beeld. “Achter dat masker zit een mens met emoties en gevoelens, ook iemand die geen dader wil worden. Ik ben al aan de schandpaal genageld. Terecht, maar laat mij dan nog iets zeggen. Dan word ik wellicht nog een keer aan de schandpaal genageld. Maar dan is het wel een keer uitgesproken.”
Nieuw leven in DuitslandSinds zijn vrijlating is Benno Larue bezig zijn leven weer op te pakken. Hij gaf gastcolleges op twee universiteiten en werkte mee aan documentaire. Alles om zijn boodschap over te brengen. Zijn vrouw en kinderen willen Larue niet meer zien. In Duitsland wil hij een nieuw leven opbouwen. Zo heeft hij een baan en maakt hij muziek.  
Larue zegt zich nu te kunnen beheersen. “Ik zorg voor voldoende alternatieven. Ik heb vriendinnen, ik word net zo goed of misschien wel meer opgewonden van seksueel contact met volwassen mensen. Ik heb mij nu in een situatie gemanoeuvreerd dat het niet mis kan gaan. Ik wil zelfs niet eens de schijn wekken dat het weer mis kan gaan.”  
‘Toekomst zal het uitwijzen’In de uitzending van KRO Brandpunt komt Hjalmar van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie, aan het woord. Hij stelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat pedoseksuelen na behandeling niet vaak in herhaling vallen. “Dat percentage ligt tussen de tien en twintig procent, na uitgebreide behandeling kan dit gehalveerd worden.”    
Van Marle vindt het goed dat Larue zijn oproep doet. “Daarmee verlaagt hij de drempel. Ik geloof zijn verhaal. Geef hem krediet.” Larue vult aan: “Je hoeft mij niet te geloven, maar het is aan jou om die keuze te maken. De toekomst zal uitwijzen of ik de waarheid sprak of niet.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.