Doodsbedreigingen voor Bredase journalist Dahir Alasow: ‘Als je niet stopt, gaan we je vermoorden’

9 september 2015 om 10:33
nl
Een onbekende man gehuld in een hoofddoek heeft de in Breda woonachtige journalist Dahir Alasow met de dood bedreigd. Donderdag doet Alasow aangifte bij de politie. Mogelijk volgt er dan ook persoonlijke beveiliging voor de journalist.
Geschreven door

Er zou woensdag een kort geding tegen de Somaliër dienen, maar dat is vanwege de recente bedreigingen uitgesteld. In het kort geding eist de Britse bank Dahabshiil van Alasow dat hij stopt met zijn beschuldigingen en dat hij eerdere stukken rectificeert.
De journalist ligt al jaren juridisch overhoop met Dahabshiil, omdat hij het bedrijf beschuldigt van het financieren van terrorisme. Volgens een woordvoerster van de rechtbank hebben beide partijen om extra beveiliging gevraagd en kon dat niet voor woensdag worden geregeld. Een nieuwe datum voor de zitting is nog niet bekend.
'Niet beter dan ongelovigen'In de YouTube-video is de onbekende man te zien die Alasow met de dood bedreigt. Hij is volledig gehuld in een hoofddoek en staat voor een blinde muur. Volgens BN DeStem vertelt de man dat Alasow en zijn bronnen ‘niet beter zijn dan ongelovigen’.
“Jullie zijn niet anders dan Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Jullie zullen meemaken wat wij meemaakten. Als je nu niet stopt, gaan we je vermoorden”, citeert de krant de spreker.
'Collega doodgeschoten'"Hij werd op de video gewezen door mensen uit de Somalische gemeenschap'', vertelt zijn advocaat Peter Schouten. Hij stelde zondag na het zien van de video direct de politie en de rechtbank op de hoogte. Schouten meldt dat dinsdag een journalist van de mediagroep waar Alasow voor werkt werd doodgeschoten in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. De afgelopen jaren zijn al vier collega's van Alasow op gruwelijke wijze vermoord.
ZIE OOK: '100.000 euro op hoofd Bredase Somaliër'
Eerder bedreigdAlasow woont al ruim acht jaar als politiek vluchteling in Breda. Als journalist schrijft hij op online nieuwssites over diverse ontwikkelingen in Somalië. Die publicaties hebben hem geregeld in de problemen gebracht. Alasow is bang. Hij kijkt voortdurend om zich heen. Als hij ergens naartoe moet, neemt hij een taxi.
Het is niet de eerste keer dat Alasow met de dood wordt bedreigd. In 2011 werd er een bedrag van 100.000 euro op het hoofd van de Bredase Somaliër gezet. Die bedreiging kwam vanuit Al-Shabaab, vertelde zijn advocate Margiet Koedooder destijds.
Terroristische aanslagKoedooder vertelde te vrezen voor het leven van haar cliënt. Volgens geruchten speelde Alasow een belangrijke rol bij de arrestatie van de twaalf Somaliërs. Zij werden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag.
De Somaliërs beweerden dat ze werden afgeperst door de Bredanaar. Ze konden kiezen: betalen of in verband worden gebracht met terrorisme.
ZIE OOK: Geen rectificatie beschuldiging terrorisme
RectificatieVanuit Breda schrijft Alasow regelmatig verhalen over Dahabshiil, een Britse bank die voor Somaliërs wereldwijd regelt dat geld naar familieleden kan worden gestuurd. Deze bank zou volgens de journalist terreurorganisaties Al-Shabaab en Al Qaeda financieren en aanzetten tot moord en onderdrukking.
Dahabshiil daagde Alasow in 2011 voor de rechter, maar die oordeelde dat de Bredanaar zijn publicaties niet hoeft te rectificeren. Later besloot het gerechtshof in Den Bosch in een andere procedure op basis van Engels recht dat Alasow toch moest rectificeren.
Tegen die uitspraak ging hij in cassatie bij de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland. [YouTube:https://youtu.be/jp1AyvY4JME]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.