Video

Boerderijen zes meter de lucht in: Megaproject Overdiepse Polder geopend door minister

9 september 2015 om 19:17 • Aangepast 21 november 2020 om 16:09
nl
De gigantische make-over van de Overdiepse Polder bij Waspik is na vijftien jaar eindelijk klaar. Zeventien boerderijen werden gesloopt en acht gingen er meters de lucht in. Allemaal om ruimte te maken voor de Bergsche Maas. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bracht woensdagmiddag een bezoekje aan de polder om het project officieel af te sluiten.
Profielfoto van
Geschreven door

Boer Nol Hooijmaijers en zijn buren kregen in februari 2001 te horen dat de polder waar hij op dat moment woont wordt aangewezen als overloopgebied voor de Maas. Er moest een gebied komen waar het water uit de rivier naartoe zou kunnen als er hoogwater was, en dat werd zijn achtertuin.
Bouwen op terpenDe boeren uit het gebied wilden liever niet weg uit de polder en bedachten zelf een ingenieus plannetje: we slopen de boerderijen en bouwen nieuwe boerenbedrijven op terpen van zes meter hoog. Zo zou hun bedrijf gespaard blijven bij hoogwater.
Er was alleen maar plaats voor acht terpen, na overleg zijn veel gezinnen dan toch vertrokken uit de polder. Na lang wikken en wegen besloot Hooijmaijers voor een terp te kiezen. "Mijn zoon heeft veel sociale contacten hier in het dorp en wilde graag blijven. Hij neemt het bedrijf ook over dus hebben we uiteindelijk besloten hier te blijven", vertelt hij.

Wachten op privacy instellingen...

Blij dat het af isDe regering reageerde positief en nam het plan over. Uiteindelijk duurde het nog een paar jaar voordat de terpen er kwamen en nu vijftien jaar later is alles echt helemaal klaar.
Nol en zijn gezien wonen nu al 2,5 jaar in hun nieuwe boerderij en hij is blij dat het project nu af is. "Het heeft wel lang geduurd. Dat vonden we als boeren af en toe niet zo fijn", vertelt hij in zijn nieuwe koeienstal. "Je bedrijf staat toch gewoon zeven à acht jaar stil omdat je niet meer investeert."
Veel bezoekersHet project trok bezoekers van over de hele wereld naar de polder. Vooral uit China en Japan kwamen er touringcars vol met bezoekers die benieuwd waren hoe er in Brabant om werd gegaan met het hoge water.
"Dat was mooi om te zien", vertelt Hooijmaijers die vele bezoekers rondleidde over zijn bedrijf. "Ze hadden allemaal fototoestellen en iPads bij en dan ging het van klik, klik, klik."
Positief over de toekomstHooijmaijers is na een drukke periode positief over de toekomst in de Overdiepse polder. "Mijn zoon heeft interesse om het bedrijf over te nemen en dan kunnen wij een stapje terug doen", vertelt hij.
En of zijn zoon nog veel Chinezen rond moet gaan leiden? "Nou, ik denk dat het, als het project dadelijk klaar is, wel klaar zal zijn met excursies. Er zullen er altijd wel een paar blijven, maar het zal hier een stuk rustiger worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.