Veroorzaker fataal ongeluk Meijel toont berouw: 'Ik weet wat het is om een kind te verliezen'

9 september 2015 om 19:41
nl
De Poolse man die in 2013 in Meijel een opa, een oma en een 2-jarig meisje doodreed, heeft tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch woensdag zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. Tegen de moeder van het slachtoffer uit Heesch vertelde de man dat hij weet wat het is om een kind te verliezen. Zijn dochter overleed drie maanden geleden.
Geschreven door

Justitie eiste woensdag een jaar cel en een rijontzegging van drie jaar. Dat is meer dan de straf die de rechter eerder aan de Poolse man oplegde. Toen kreeg de man alleen een taakstraf.
Uit de bocht gevlogenBij het ongeluk in 2013 verloor de Poolse automobilist de macht over het stuur in een bocht, vloog door een hekwerk en belandde zo op het fietspad. Daar reden op dat moment de opa en oma met het kleine meisje uit Heesch.
Tijdens de zitting woensdag kwamen ook de ouders van het overleden peutertje aan het woord. De moeder vertelde hoe zwaar het leven voor hen sinds het ongeluk is geweest. "De periode van onderzoek en rechtszaken duurt al langer dan ons dochtertje leefde", zo zei de geëmotioneerde vrouw.
[Tweet:body:https://twitter.com/HermansJacq/status/641596116400779264][Tweet:body:https://twitter.com/HermansJacq/status/641596641217236993]
EerlijkerDe moeder zei over de Poolse man dat het geholpen had als hij eerlijker was geweest over de oorzaak en oprecht berouw had getoond. Daarna kwam de verdachte aan het woord en bood hij zijn excuses aan.
Naast de betrokken partijen, sprak ook een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) woensdag. Volgens de deskundige is de kans groot dat de Poolse bestuurder niet harder dan 111 kilometer per uur heeft gereden toen het ongeluk gebeurde.
[Tweet:body:https://twitter.com/HermansJacq/status/641542089088610304]
Poolse bestuurder ontkent De Poolse automobilist die het tragische ongeluk veroorzaakte, verklaarde woensdag zelf dat hij ongeveer 80 kilometer per uur reed. Dat is op de weg waar het ongeluk gebeurde de toegestane maximumsnelheid. Dat zag hij vlak voor de klap op zijn snelheidsmeter. Het hof noemde het opvallend dat de man wel zijn eigen snelheid opmerkte, maar de tegemoetkomende camper en auto niet zag.
Bij de eerder gevoerde rechtszaak bleek uit onderzoek dat de man tussen de 76 en 124 kilometer per uur reed. Volgens het NFI is de kans dat de man zachter reed dan 111 kilometer per uur vijf keer groter dan dat de man harder reed dan 111 kilometer per uur. De kans dat de man zich aan het snelheidslimiet hield is dus wat het NFI betreft aanwezig.
Vader gooit stoel naar rechter uit frustratie over uitspraakDe taakstraf die de man eerder kreeg opgelegd, kwam bij de nabestaanden hard aan. De vader van het overleden kind was zo teleurgesteld en gefrustreerd door de uitspraak dat hij tijdens de rechtszaak een stoel naar de rechter gooide. Later bleken veel meer mensen verbaasd over de strafmaat.
[YouTube:body:https://youtu.be/zI-ri41GtSA]
Naar aanleiding van de eerder gevoerde rechtszaak heeft de Vereniging Verkeersslachtoffers 25.000 handtekeningen aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Teeven. Hij beloofde destijds om te kijken naar een eventuele aanpassing van de Wegenverkeerswet. Gezien de eerder getoonde belangstelling was het geen verrassing dat woensdag de publieke tribune vol zat. De nabestaanden zijn ook bij het hoger beroep aanwezig en krijgen woensdag ook nog spreektijd.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Kup_mn0yOec#t=30]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.